Zatiahnuté, dažďové prehánky
12°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Mám traumu, ale nie z toho atentátu. Robert Fico prvýkrát po útoku v Handlovej
Zdielať na

Mám traumu, ale nie z toho atentátu. Robert Fico prvýkrát po útoku v Handlovej

BRATISLAVA / HANDLOVÁ / Robert Fico sa vrátil na miesto činu. Po takmer štyroch mesiacoch navštívil Handlovú, kde takmer prišiel o život. Podľa jeho slov traumu nemá a atentátnikovi odpustil. Tvrdí, že si neprišiel lízať rany, ale ide o klasickú návštevu regiónu. Napriek tomu téma atentát rezonovala najviac.

​Robert Fica na handlovskom námestí vítalo okolo 50 ľudí. Policajti boli na každom kroku. Po takmer štyroch mesiacoch sa tak vrátil na miesto, na ktorom na neho niekoľkokrát vystrelil dôchodca Juraj Cintula. "Prijal som filozofiu, že stalo sa. Natúžim po žiadnej pomste," povedal predseda vlády Robert Fico. "Mám traumu, ale nie z toho atentátu. Mám traumu z opozície a niektorých médií kvôli tomu, čo robia. Vytvárajú atmosféru, ktorá môže viesť k zopakovaniu podobného príbehu. Z tohto mám najväčšiu obavu," odpovedal Fico na otázky k pokusu o atentát na neho, počas ktorého ho útočník v máji opakovane postrelil. Fico potom prekonal operácie, do práce sa vrátil na začiatku júla.

Znovu zopakoval, že voči útočníkovi nepodniká žiadne právne kroky a nechce od neho ani odškodné. "Mňa ten človek nezaujíma, ja som mu odpustil. Bol iba nástrojom v rukách niekoho iného. Bol to opozičný aktivista," uviedol Fico. Onedlho by mala byť na svete správa o atentáte. "Ja čakám, že relevantné inštitúcie k tomuto musia zaujať postoj. Treba sa pozrieť aj spätne s kým komunikoval a kto boli ľudia okolo neho," pokračoval Fico.

Policajti na vyšetrovaní prípadu stále pracujú. Róbert Fico už vypovedal a čaká ho ešte jeden úkon. "Musím sa stretnúť ešte so znalcom, ktorý urobí znalecký posudok na rozsah zranení, ktoré som absolvoval," osvetlil premiér Fico. V Handlovej sa dnes venoval najmä tomu, ako pokračuje transformácia tohto baníckeho regiónu. Navštívil rybiu farmu a v tunajšej strednej odbornej škole otvoril zrekonštruované internáty a dielne. Stretol sa aj so študentmi. Po približne piatich hodinách návštevu Handlovej ukončil

Fico už v polovici augusta povedal, že očakáva ďalší útok na člena vládnej koalície

Vtedy tiež kritizoval opozíciu, mimovládne organizácie a médiá. V júni pri prvom verejnom vyjadrení od atentátu Fico zase atentátnika označil za aktivistu slovenskej opozície. Podľa slovenských médií na Fica strieľal 71-ročný dôchodca Juraj Cintula, ktorého členovia bezpečnostných zložiek bezprostredne po pokuse zadržali a súd ho poslal do väzby.

Niektoré kroky Súčasnej Ficovej vlády či jednotlivých ministrov, ako napríklad zmeny v trestnom práve, nový zákon o verejnoprávnej televízii a rozhlase či odvolanie riaditeľov kultúrnych inštitúcií, viedli na Slovensku k veľkým protivládnym demonštráciám. Tie organizovali najmä niektoré opozičné strany. Aj média už dlhšie čelia kritike Roberta Fica.

Premiér: Vláda pripraví nový zákon o geotermálnych vodách a vrtoch

Vláda SR pripraví novú legislatívu o geotermálnych vodách a vrtoch. Zákon, ktorý by malo pripraviť Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR spolu s Ministerstvom hospodárstva (MH) SR, by mal pomôcť i Hornonitrianskym baniam Prievidza (HBP) v súvislosti s ich aktivitami v oblasti energetiky. Informoval o tom v piatok premiér Robert Fico (Smer-SD) na tlačovom brífingu po svojom pracovnom programe v Handlovej.

Premiér v Handlovej prestrihol pásku na zrekonštruovaných dielňach na Strednej odbornej škole (SOŠ) na Lipovej ulici, Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) investíciu financoval zo svojich zdrojov, rovnako navštívil farmu na chov sumčeka afrického HBP. Výjazd ukončil rokovaním s primátorkou mesta Silvou

Poslanci by mali o odvolávaní M. Šimečku rokovať vo štvrtok (12.9.) Grúberovou

Poslanci Národnej rady (NR) SR by sa mali venovať koaličnému návrhu na odvolanie podpredsedu NR SR Michala Šimečku (PS) z funkcie vo štvrtok (12. 9.). Uviedol to v piatok premiér Robert Fico (Smer-SD). Návrh na odvolanie Šimečku podali poslanci Smeru-SD a SNS. Inicioval ho premiér. Vyčíta Šimečkovi prepojenie nadácií, ktoré získali peniaze od štátu, na jeho rodinných príslušníkov, ako sú strýko, mama či partnerka.

"Mimoriadna schôdza, pokiaľ ide o odvolávanie podpredsedu Šimečku, by mala byť vo štvrtok," povedal Fico novinárom počas piatkového výjazdu v Handlovej. Poslanci Smeru-SD a SNS v odôvodnení na odvolanie Šimečku hovoria o čerpaní štátnych dotácií osobami, ktoré sú blízke šéfovi PS, a podozreniach z manipulácie pri prideľovaní dotácií. Vyčítajú mu aj organizáciu protestov proti vedeniu rezortov kultúry a spravodlivosti, v ktorých podľa nich Šimečkova rodina stráca finančné zázemie.

Šimečka vníma návrh na jeho odvolanie ako pomstu za dobrú opozičnú prácu. Kritiku odmieta. Tvrdí, že na jeho odvolanie tlačí premiér, ktorý útokmi na neho a jeho rodinu odvádza pozornosť od skutočných problémov Slovenska. Upozorňuje, že všetky nadácie a občianske združenia, ktoré Fico a koalícia spomínajú, čerpali dotácie dávno predtým, ako vstúpil do politiky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy