Zatiahnuté
14°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Slovensko má za sebou rekordne horúce leto. Čaká nás ale ochladenie
Zdielať na

Slovensko má za sebou rekordne horúce leto. Čaká nás ale ochladenie

SLOVENSKO / Slovensko má za sebou rekordne horúce leto, ktoré sa akosi nechcelo skončiť. Aj počas prvých septembrových dní teploty prekračovali 35 stupňov a ani nočné teploty na mnohých miestach Slovenska veľmi nezodpovedajú koncu leta.

​Tropickú noc zaznamenali na siedmich staniciach

"Priemerná teplota na Slovensku bola 20,7 stupňa, je to o 0,5 stupňa viac, nezdá sa, že by to bolo veľa, ale je to dosť," uviedol meteorológ TV JOJ Samuel Bacák. No a teploty neklesajú ani začiatkom septembra. Premiérovo zaznamenali tropickú noc na siedmich staniciach. "Z pohľadu tropických nocí aj dní padali rekordy," dodal Bacák.

"Je to najhorúcejšie obdobie, ktoré si ja kedy pamätám. Bolo by fajn, keby sa trochu schladilo, hlavne tie zrážky by mohli začať," uviedla žena v ankete. "Myslím si, že ľudia, ktorí milujú vodu, si to naplno užili, zas je super, že tí, ktorí milujú hory, sa mohli ísť niekam schladiť," dodala ďalšia z nich.

Pozrite si celý rozhovor s meteorológom TV JOJ Samuelom Bacákom:

Teplo bolo aj vo Vysokých Tatrách

​Skalnaté pleso je bez vody. Aj toto je dôkaz, že aj v tých vyšších polohách vo Vysokých Tatrách bolo mimoriadne teplo. "Je pravda, že sme turistov lákali do Tatier práve na nejaké nižšie teploty, ale aj vo Vysokých Tatrách bolo mimoriadne teplo," povedala riaditeľka OOCR Vysoké Tatry Lucia Blašková. Tak napríklad v polovici augusta bola na Skalnatom plese teplota 22 stupňov Celzia. A v Lomnickom sedle, ktoré je ešte vyššie na pravé poludnie o päť stupňov viac

"Je 16 stupňov a keby nefúkalo, tak je to veľmi teplo," povedal chatár zo Skalnatej chaty Pavol Kulanga. "Teraz momentálne je tiež veľmi teplo," pridal sa aj vedúci lanoviek na Skalnatom plese Juraj Husovský. Ľudia, ktorí v Tatrách pracujú či bývajú občas pri pohľade na ortuť teplomera iba nechápavo krútili hlavou. "To mi tak utkvelo v pamäti, že 31 stupňov podvečer, to tu nikdy nebolo," priblížil hotelier z dolného Smokovca Michal Repčák. 

Podľa agentúry Copernicus ide o najteplejšie leto v histórii 

Teplo sa netýka len Slovenska, podľa agentúry Európskej únie Copernicus ide o najteplejšie leto v histórii a je pravdepodobné, že celý rok 2024 bude najteplejší v dejinách. Maratón horúcich dní a nocí sa zdá byť toto leto nekonečný, no tento víkend by mal byť posledný rýdzo letný. No a od pondelka (9.9.) môžeme začať vyťahovať zo skríň jesenné oblečenie. "V pondelok (9.9.) by mala prísť zmena. Od západu Slovenska sa rozprší," informoval Bacák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy