Skoro jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Opatrovníctvo v kríze: Kto pomôže rodinám, ktoré si nemôžu dovoliť odľahčovacie služby?
Zdielať na

Opatrovníctvo v kríze: Kto pomôže rodinám, ktoré si nemôžu dovoliť odľahčovacie služby?

BRATISLAVA / Opatrovateľov na Slovensku je nedostatok. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny vyčlenilo na ich nájdenie v nasledujúcich rokoch takmer 100-miliónov eur. Opatrovníctvo je veľmi vítanou pomocou aj pri odľahčovacej službe pre rodiny so zdravotne znevýhodnenými deťmi. Také rodiny sú však často na hranici chudoby a podobnú pomoc si nemôžu dovoliť.

"Ja si myslím, že je skvelé, že sa tu začala riešiť táto odľahčovacia služba ako téma. Naozaj mnohým rodičom to môže pomôcť, no musí sa to domyslieť od A do Z," hovorí otec Melánie Šimon.

Odľahčovaciu službu vo väčšej miere potrebujú rodičia 11-ročnej Melánie, ktorá sa narodila predčasne a celý život trpí ťažkou epilepsiou, takže je odkázaná na 24-hodinovú starostlivosť.

Melánia navštevuje špeciálnu škôlku. Viackrát do týždňa ju rodičia berú na terapie a potom sú s ňou, kým nezaspí. Nie vždy sa Melánii chce spať. "Takže aj veľa prebdených nocí sme s ňou zažili. Toto sú také deti, kedy si rodič nemá kedy oddýchnuť," vysvetľuje Šimon.

O službu už žiadali, no neúspešne

Rodičia o odľahčovaciu službu žiadali už pred dva a pol rokmi. Vtedy ich odmietli. Pred dvoma mesiacmi im ju nakoniec pridelili v dotácii 8 hodín mesačne, čo nie je dostačujúce. "Ideálne by bolo mať opatrovateľku každý deň na hodinku, dve," ozrejmuje mama Melánie Andrea.

Personál je preťažený

"Rezort práce pristúpil k novelizácii zákona o sociálnych službách, kde sa zvýšil objem hodín na opatrovanie a prijímania domácej opatrovateľskej služby z 8 na 40 hodín mesačne," uviedlo Ministerstvo práce.

​Už pri ôsmich hodinách mesačne vznikali problémy, pretože chýba potrebný personál. Navyše dostupný personál je preťažený a nedokáže byť dostatočne flexibilný. "My by sme najviac potrebovali to opatrovanie buď večer, alebo cez víkendy. Môžeme ho v podstate mať iba poobede, kedy to až tak nepotrebujeme," povedal Šimon.

"...nám chýbajú opatrovatelia, opatrovateľky, chýba skrátka personál v agentúrach, ktoré poskytujú odľahčovaciu službu, chýba personál v domovoch sociálnych služieb a nakoniec chýbajú samotné domovy sociálnych služieb," pokračuje Andrea.

Rodiny s ťažko chorými deťmi potrebujú flexibilnú odľahčovaciu službu

"Sú rodičia, ktorí nespia celé noci a možno by si radi potom doobeda oddýchli," hovorí Andrea. Ministerstvo plánuje odľahčovaciu službu rodinám preplácať, no je otázne, či si ju rodiny na hranici chudoby budú môcť vôbec dovoliť.

"Naozaj sa môže stať, že opäť si to tie rodiny nebudú môcť dovoliť, pretože v ten daný mesiac nevyjdú z toho rodinného budgetu, ktorý majú," pokračuje Andrea. Na službu majú nárok rodičia detí, ktoré majú od 6 do 18 rokov.

"Ibaže deti s mentálnym či kombinovaným handicapom sú deťmi po celý život. Oni sa v 18-tich rokoch nezoberú z domu, neodídu a nie sú samostatné. To, čo odchádza je akurát tá sila rodičov. Čím sú starší, tým je tej sily menej a tým je menej aj finančných prostriedkov," dodáva Andrea.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy