Skoro jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Viac slovenského medu v školách: Včelári vítajú novú iniciatívu
Zdielať na

Viac slovenského medu v školách: Včelári vítajú novú iniciatívu

JASENOV / Viac slovenského medu do škôl. Po ovocí, zelenine, mlieku a mliečnych výrobkoch vláda rozšírila Školský program aj o med. Zapojiť sa môžu práve drobní včelári, ktorých sú na Slovensku tisíce. Podľa celoživotného včelára je aj toto cesta, ako si udržať mladú včelársku generáciu a zároveň deťom v školách ponúknuť miestnu overenú kvalitu.

Rozšírenie školského programu včelárov potešilo "My to vítame, pretože konečne sa dostaneme do škôl už oficiálnou cestou. Mnohí majú aj vytvorené občianske združenia, práve na vzdelávaciu činnosť a majú aj vybudované pekné tie svoje včelárskej farmy," uviedla členka výkonného výboru slovenského zväzu včelárov Ing. Zuzana Juríčková, PHD.

Okrem vzdelávacích aktivít však pôjde aj o dodávanie medu do školských jedální

"Za Slovenský med môžeme garantovať, že to je pravý včelí med, ktorý má všetky parametre, ktoré má mať," povedal predseda SPPK Andrej Gajdoš. Aktualizáciu zoznamu zdravých výrobkov už schválila aj vláda. V tomto školskom roku sa môže zapojiť viac ako 4-tisíc slovenských včelárov. "Je to dobré pre včelárov, hlavne pre mladých, takí, čo začínajú, lebo niekedy len samý dedo bol včelár," priblížil včelár z Kochanoviec Andrej Fedkov.

"Do tejto schémy sa budú môcť zapojiť práve drobní regionálni včelári, ktorí na tento účel musia byť registrovaní na príslušnej regionálnej veterinárnej a potravinovej správe, ako prevádzkovatelia potravinárskeho podniku," informovala hovorkyňa Ministerstva poľnohospodárstva a rozvoja vidieka Veronika Daničová. "Aj z našej obce pochádzajú viacerí včelári. Tak sme veľmi vďační, že je zavedené zavedená možnosť dostať tieto medy z lokálnych zdrojov," priblížila starostka obce Lucia Sukeľová.

"Slovenské medy na svetových výstavách získavajú najvyššie ocenenia," pokračoval Fedkov. Napríklad v Humennom si školáci a škôlkari dovedna za školský rok dovedna pochutnajú na asi tone medu. "Na úrovni materských škôl je to priemerná hodnota, je to 30kg ročne na základnej škole je to 150kg," osvetlil hovorca mesta Humenné Marián Škuba.

A je že med vhodný aj pre staršie vekové kategórie, potvrdzuje rada, ktorú si celoživotný včelár Andrej Fedkov vypočul na jednej z odborných prednášok, "denne lyžice medu, delá z deda neposedu."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy