Jasno
12°
Bratislava
Olympia
17.9.2024
Rodine chorej Renáty odobrali príspevky. Dôvodom je úradnícka chyba v Anglicku
Zdielať na

Rodine chorej Renáty odobrali príspevky. Dôvodom je úradnícka chyba v Anglicku

SNINA / Zúfalú situáciu rieši rodina zo Sniny. O ťažko chorú pani Renátu sa roky dennodenne stará manžel. Naše úrady im priznali opatrovné a aj kompenzečné príspevky. Lenže to už neplatí. Žena totiž poberá príspevky aj z Veľkej Británie, keďže tam kedysi pracovala. No a práve na papieri z Anglicka zrejme došlo k úradníckej chybe – hoci na účet dostávajú stále rovnakú sumu, úradník na potvrdenie uviedol viac ako dvojnásobok. V nadväznosti na to naše úrady rodine príspevky odobrali a okresali. K správnym údajom z Británie sa rodina nevie dostať.

​Renáta v minulosti pracovala v Anglicku

​"Ona nedokáže ani rozprávať poriadne. Má aj palicu, dakedy aj francúzsku. Tak som rád, že sa občas prejde aj trošku s ňou po ulici. Musím jej pomáhať aj obliekať sa," uviedol Renátin manžel Marián Černý. Pani Renáta mala cievnu mozgovú príhodu ako 45-ročná ešte v roku 2018. Mesiac bola v kóme. Po tom, ako sa prebrala, je jej zdravotný stav taký, že si vyžaduje starostlivosť 24 hodín denne.

Stará sa o ňu manžel Marián, za čo poberá z Úradu práce príspevok na opatrovanie a zároveň aj príspevok na kompenzáciu zvýšených výdavkov – zjednodušene povedané – na hygienu a na prevádzku auta. V minulosti vyše desať rokov žena pracovala v Anglicku v práčovni. Odtiaľ poberá zamestnanecký a podporný príspevok. Preto pri posudzovaní naše úrady berú do úvahy aj príjem zo Spojeného kráľovstva. A tu je kameň úrazu. "Od 1. januára 2022 je za týždeň suma 40,85 libier. No a podľa tých nových papierov je to 84 libier. Chcete povedať, že dvihli od 1. Januára o 110 percent?" čuduje sa manžel Černý.

Úradník uviedol, že príspevok zvýšili, rodina ale dostáva také isté peniaze

Úradník v Anglicku uviedol, že v tomto roku oproti vlaňajšku pani Renáte zdvihli príspevok o vyše sto percent. Lenže rodina zo Sniny dostáva na účet stále pôvodnú sumu. Hovoria, že došlo k úradníckej chybe. "Chyba je na papieri, zvýšiť sa nezvýšilo, lebo peniaze chodia rovnako. Pochybili v Anglicku," povedala sestra pani Renáty Daniela Belančinová. "Presne, buď sa oni sekli alebo neposielajú. Ja som hovoril aj na sociálke, že donesiem výpis. Viete, čo mi povedala? Môžete mať dva účty," priblížil Černý.

Pán Černý sa s pomocou anglicky hovoriacich známych už mesiace pokúša získať od úradov Spojeného kráľovstva korektné údaje. Lenže márne. Telefonáty s automatickým operátorom trvajú hodiny a sú bezvýsledné. "Dve hodiny každých desať minút. Poprepájali, poprepájali, jak začal zvoniť telefón, zrušili. Možno videli, že Slovák volá, no dajaký blbý Slovák," opísal Černý.

Rodina nevie, na koho sa môže obrátiť

Medzitým naše úrady vychádzali z toho, čo je čierne na bielom. "Nakoľko zistený príjem je vyšší ako trojnásobok sumy životného minima, príslušný úrad práce rozhodol o zániku nároku na poberané peňažné príspevky na kompenzáciu zvýšených výdavkov s účinnosťou od 1.7.2024," informovala hovorkyňa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Iveta Dorčáková. Rodine príspevok na auto aj na hygienu odňali a opatrovné pánovi Mariánovi znížili.

Situácia je pre nich zúfalá a v podstate už ani nevedia, na koho sa môžu obrátiť. Pýtali sme sa ombudsmana aj úradu komisára pre telesne postihnutých. Dostali sme zhodné, no pre rodinu, žiaľ, nie nápomocné odpovede. "Keďže na kompenzačné príspevky sa nevzťahujú ustanovenia koordinačných nariadení o výmene dát a informácií medzi jednotlivými vnútroštátnymi inštitúciami, táto skutočnosť má za následok obmedzené možnosti slovenských úradov práce zisťovať výšku dôchodkových dávok p. Černej v Spojenom Kráľovstve," uviedol hovorca Verejného ochrancu práv Branislav Gigac. "Vyriešiť uvedené musí žiadateľ s úradmi v UK v súčinnosti s príslušným úradom práce," priblížila hovorkyňa Úradu komisára pre telesne postihnutých Štefánia Kačalková. "Ja už neviem, čo s tým, nemám sa na koho obrátiť. Vtedy, keď odvádzala dane Anglicku, bola dobrá. Na Slovensku bola dobra, teraz už nikto ani prstom nepohne," ukončil Černý.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy