Polojasno
11°
Bratislava
Olympia
17.9.2024
Lacné hypotéky sú minulosťou. Slovákov však láka niečo iné
Zdielať na

Lacné hypotéky sú minulosťou. Slovákov však láka niečo iné

BRATISLAVA / Časy extrémne lacných hypoték sú dávno preč a o úrokoch pod jedno percento už môžeme len snívať. V rámci eurozóny máme dokonca na Slovensku štvrté najdrahšie úvery na bývanie. Ich mierny pokles napriek tomu oživil realitný trh a Slovákov postupne opäť začínajú lákať o čosi nižšie splátky a možnosť požičať si viac.

V auguste zlacnilo hypotéky šesť slovenských bánk, čím dali jednoznačný signál ktorým smerom by sa mali uberať úrokové sadzby. „V priemere poklesli o 0,1 až 0,3 percentuálneho bodu," hovorí Marián Búlik, finančný expert OVB Allfinanz Slovensko.

Nie je to síce veľa, no už aj tento signál rozvíril stojaté vody na realitnom trhu. Naďalej však platí, že bývanie je na Slovensku nedostatkový tovar. „Odhaduje sa, že na Slovensku chýba až okolo 200-tisíc bytových jednotiek, čo znamená, že bude stále oveľa vyšší dopyt, ako je ponuka," hovorí Búlik.

Kto preto potrebuje bývať, nemá dôvod váhať

Na ďalší pokles cien nehnuteľností sa totiž neoplatí čakať, pretože hrozí skôr opak. „Do najbližšieho obdobia očakávame, že spolu s ďalším poklesom úrokových sadzieb, ako aj nárastom disponibilných príjmov obyvateľov, začnú ceny nehnuteľností opäť narastať," uviedla majiteľka BOND Reality Daniela Rážová.

Opatrné znižovanie úrokov by malo pokračovať aj na jeseň, čo zrejme pocítia aj klienti našich bánk. „Pri pohľade na ich vývoj v Európskej centrálnej banke však môžeme predpokladať, že budú úroky na hypotékach postupne klesať," ozrejmil hovorca NBS Peter Majer.

Od čoho to záleží?

No akým tempom bude záležať najmä od toho, za koľko si bude požičiavať náš štát a v tomto prípade to nevyzerá vôbec ružovo. „Tým, že verejné financie SR sú v žalostnom stave, tak si slovenská vláda požičiava veľmi draho," informoval Búlik.

Trhy preto vyčkávajú , aké šetriace opatrenia prijme náš kabinet, aby ešte viac nezaťažoval kasu a od toho sa bude odvíjať aj ich dôvera. „Keď investori nebudú dôverovať štátu, že bude schopný pravidelne platiť svoj dlh, tak tie sadzby budú rásť," hovorí úverový analytik Pavel Škriniar.

Zlacňovanie hypoték na Slovensku však môže jemne pribrzdiť ešte jeden aspekt. „Banky sa musia vyrovnať aj s bankovým odvodom, ktorým sú zaťažené, takže toto všetko navyšuje úrokovú sadzbu pôžičiek, ktoré dávajú obyvateľstvu," dodáva Škriniar.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy