Zatiahnuté
11°
Bratislava
Olympia
17.9.2024
Najzbytočnejší zákon o rodinných podnikoch. Legislatívu nevyužila žiadna firma
Zdielať na

Najzbytočnejší zákon o rodinných podnikoch. Legislatívu nevyužila žiadna firma

BRATISLAVA / Návrat hrdosti a prestíže do slovenských rodín – aj taký bol zámer novely zákona, ktorá zaviedla po prvýkrát v histórii Slovenska pojem rodinný podnik. Bývalá vláda ju predstavila podnikateľom začiatkom minulého roka. Za prvý rok však nevyužila novú legislatívu žiadna rodinná firma, hoci ju mnohí hodnotili kladne. Združenie podnikateľov Slovenska o tom hovorí ako o najzbytočnejšom zákone roka.

Právny rámec pre rodinné podniky

Novela zákona o sociálnom podnikaní priniesla potrebný právny rámec pre existenciu rodinných podnikov na Slovensku, ktorý doteraz chýbal. Na Slovensku je množstvo rodín, ktoré podnikajú spoločne. "Firmu založila moja mamka s jej sestrou, potom začal pracovať aj otec. Určite sa dá povedať, že my už dlho fungujeme ako rodinná firma," povedal majiteľ firmy Vlčie sirupy Juraj Kovaľ. Kým rodina Kovaľovcov vyrába domáce sirupy a pirohy, Jaroslav Lechan z Topole je poskytovateľom ubytovania a podniká s manželkou. "To rodinné podnikanie utuží vzťahy v rodine," opísal poskytovateľ ubytovania v Topoli Jaroslav Lechan. "Na Slovensku máme prvýkrát legislatívne ukotvené rodinné podnikanie," vyjadril sa exminister Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky Milan Krajniak.

Ciele by mali smerovať k podpore rodiny

Bývalá vláda avizovala, že rodinným podnikom sa môže stať eseročka, fyzická osoba, či akciovka. Hlavným kritériom je rodinná rada a záväzok, že ciele podniku nebudú iba ekonomické, ale budú smerovať aj k podpore rodiny. Hoci sa novela mnohým pozdávala, záujem nebol. Po roku a pol sme sa znova stretli s podnikateľom z Uliča. Juraj Kovaľ, ani nik iný sa však na ministerstve práce nezaregistroval. "Priznám sa, nedostali ku mne žiadne nejaké bližšie informácie, alebo podmienky, aké by som mal spĺňať, aké výhody by z tohto mohli pre mňa plynúť," dodal Kovaľ.

Zásah do slobody podnikania

"Ministerstvu práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky nebola ku dnešnému dňu doručená žiadna žiadosť o registráciu rodinného podniku," povedala riaditeľka odboru komunikácie Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky Karolína Ducká. "Minuloročnú novelu možno označiť ako najzbytočnejší zákon roka," opísal prezident združenia podnikateľov Slovenska Ján Solík. "Určite ho zanalyzujeme, či je dostatočne efektívny a v prípade potreby ho budeme novelizovať," dodala Ducká. Podnikatelia hovoria o príliš veľkej byrokracii a zbytočnom zásahu do slobody podnikania. "Inšpiráciou v tomto môže byť napríklad Česko, ktoré začalo regulačný rámec pre rodinné firmy upravovať pred viac ako desiatimi rokmi," dodal Solík.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy