Polojasno
19°
Bratislava
Olympia
17.9.2024
VIDEO: Prezident a premiér si uctili pamiatku obetí holokaustu
Zdielať na

VIDEO: Prezident a premiér si uctili pamiatku obetí holokaustu

SEREĎ / V pondelok 9. 9. bolo 83. výročie zavedenia Židovských kódexov na našom území. Tie zásadne obmedzovali osobné, občianske, náboženské a spoločenské práva Židov. Zavádzali napríklad verejné označenie žltou hviezdou, vylučovali ich zo škôl a obmedzenia sa týkali aj manželstiev. Židia boli napokon na Slovensku umiestňovaní do pracovných táborov, a nakoniec poslaní dobytčími vagónmi na smrť. Politici si výročie pripomenuli na rôznych miestach. Premiér Robert Fico s niekoľkými ministrami zamierili do Múzea Holokaustu v Seredi. Hlava štátu si hrôzy druhej svetovej vojny pripomenula v Bratislave.

​Pellegrini odmietol zľahčovanie či dokonca spochybňovanie holokaustu. Preživším sa poďakoval za to, že sú ochotní rozprávať svoje príbehy a pripomínať ich mladším generáciám. Dodal, že nemôžeme podceňovať náznaky zloby ani v súčasnosti.

"Nemôžeme podceňovať varovné signály rodiacej sa nenávisti, nesmieme tolerovať prípady, keď ľudia s verejným vplyvom odmietajú uveriť hrôzam holokaustu, zľahčujú ich či prekrúcajú históriu. Nebuďme ľahostajní, cynickí ani nevšímaví," povedal prezident.

Pamiatku si uctil aj premiér

Premiér Robert Fico si v múzeu holokaustu v Seredi uctil pamiatku obetí holokaustu a rasového násilia. Na mieste položil vence. Viac už povie reportérka TV JOJ Andrea Teissigová.

"Nech to každý vidí na vlastné oči cez fotografie, filmy, alebo tu máme vzdelávacie stredisko, aké svinstva napáchali nacisti a fašisti v rokoch, na ktoré všetci spomíname s hrôzou," uviedol premiér.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy