Zatiahnuté
15°
Bratislava
Dionýz
9.10.2024
Slovenský zväz hádzanej a Združenie priateľov NOÚ spojili sily
Zdielať na

Slovenský zväz hádzanej a Združenie priateľov NOÚ spojili sily

Zdroj: Slovak Handball Federation Official

BRATISLAVA / Slovenská ženský reprezentácia sa po 12 rokoch opäť predstaví na Majstrovstvách Európy v Rakúskom Innsbrucku. Prípravný zápas na bratislavských Pasienkoch pretvoria na benefičnú akciu s názvom "Hádzaná pre život". Výťažok z celého zápasu tak poputuje na boj proti rakovine. Informoval o tom Slovenský zväz hádzanárov, Národný onkologický ústav a Združenie priateľov NOÚ na spoločnej tlačovej konferencii.

Hádzaná pre život

Slovenská ženský reprezentácia sa po 12 rokoch opäť predstaví na Majstrovstvách Európy v Rakúskom Innsbrucku. Pred týmito zápasmi slovenské hádzanárky čaká prípravný zápas v Bratislave, ktorý sa koná 27. septembra proti Faerským ostrovom a potom 28. septembra v Šamoríne. Po 8 rokoch sa tím bude vracať do haly na Pasienkoch. Pri organizovaní zápasu chcel zväz urobiť trochu zmenu.

Život každého jedného človeka sprevádzajú aj civilizačné problémy a jedným z nich je aj rakovina, ktorej mnohí uˇž podľahli. "Keďže sa jedná o ženský tím a prípravný zápas sa koná blízko októbra - mesiaca boja proti rakovine, rozhodli sme sa, že zápas spojíme s benefičnou akciou, ktorej výťažok pôjde na boj proti rakovine," uviedol Jaroslav Holeš, prezident SZH.

Podpora boja proti rakovine

Jozef Dolinský, predseda združenia priateľov NOÚ, ďakuje Slovenskému zväzu hádzanej, že podporili práve Národný onkologický ústav. "Je to neobvyklé spojenie športu, umenia a onkológie. Prostredie, v ktorom pacient podstupuje liečbu, dokáže liečiť. Podobné charakteristiky vidím aj v športe. Športovci tiež prekonávajú samých seba a posúvajú vonkajšie limity," dodal. Výťažok poputuje na podporu boj proti rakovine prsníka. Preto reprezentantky nastúpia na prípravný zápas v ružových dresoch. "Ružová symbolizuje celosvetovú kampaň "Pink October", ktorá je venovaná boju proti rakovine prsníka. V Národnom onkologickom ústave od roku 2015 existuje unikátne centrum chirurgie prsníka," povedal predseda združenia priateľov Národného onkologického ústavu Jozef Dolinský.

Postoj k prevencii

"Tak ako sa prelína umenie a šport v koncepte liečenia, tak isto aj náš postoj a láskavosť voči sebe samým vie liečiť. Ak zaujmeme správny postoj k prevencii a prístupu k svojmu telu, môžeme tým veľa vecí v našom živote ovplyvniť. Každá ôsma žena má počas svojho života diagnostikovaný zhubný nádor prsníka. Aj keď ide o zákerné ochorenie, pozitívne na tom všetkom je, že až dve tretiny našich pacientiek sa vyliečia. Pričom je nádor diagnostikovaný včasnejšie, tým je väčšia šanca na trvalé vyliečenie a následná liečba po operácií, ktorej cieľom je zníženie rizika návratu ochorenia," opísala onkologička Národného onkologického ústavu Miroslava Malejčíková.

V roku 2016 vzniklo unikátne oddelenie centra prsníkovej chirurgie. "Bolo prvé v rámci štátnych nemocníc, kedy sme začali byť centralizovať pacientky s prsníkovým ochorením na jedno oddelenie. Jeden benefit je odborný, kedy pokiaľ je chirurg školený a cielene operuje maximálne prsníky, môže zlepšiť prežívanie žien až o deväť percent," vyjadril sa chirurg NOÚ, Marián Karaba. Druhým benefitom by mala byť podpora a vzájomná spolupatričnosť žien, ktoré sa kedykoľvek môže poradiť a porozprávať s odborným personálom. "Psychológom, ktorý im bude môcť pomôcť zvládnuť ťažké obdobie," dodal Karaba.

Cesta bude dlhá

Hádzanárky budú mať možnosť absolvovať veľmi veľa prípravných zápasov. Okrem zápasu s Faerskými ostrovmi môžu absolvovať dva turnaje. V Rumunsku a Maďarsku. "Zápas bude výnimočný hlavne tým, že je spojený s dobrou vecou," povedala hráčka reprezentácie Karin Bujnochová. "Šport tu s nami odjakživa bol a vždy bude," povedala ambasádorka eventu Eva Novotová Verešová a vyzvala ľudí a fanúšikov, aby prišli, zápas podporili a tým prispeli na dobrú vec.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy