Zatiahnuté
20°
Bratislava
Olympia
17.9.2024
Úrad komisára pre deti spustili preventívne aktivity proti šikane
Zdielať na

Úrad komisára pre deti spustili preventívne aktivity proti šikane

PARTIZÁNSKE / Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) spolu s Úradom komisára pre deti spustili preventívne aktivity proti šikane na školách. Ich cieľom je v prvom rade o šikane hovoriť a poskytnúť pri jej výskyte prvú pomoc. S Akadémiou prevencie proti šikane začal ZMOS a úrad v Partizánskom, súčasťou projektu je i tematická publikácia. Informovali o tom v utorok 10. septembra na tlačovej konferencii v Partizánskom predseda ZMOS Jozef Božik a komisár pre deti Jozef Mikloško.

Zámerom akadémie je vytvoriť priestor na školenie podporných tímov v školách aj časti učiteľskej verejnosti a riaditeľov škôl. Cieľom bude učiť podporné tímy vytvoriť priestor na komunikáciu medzi ľuďmi a odborne vzdelávať v poskytovaní prvej pomoci. "Prvoradým cieľom akadémie je hovoriť o šikane, hovoriť o nej na verejnosti, s dospelými, deťmi, že vôbec takýto problém existuje. Druhým je naučiť dospelých i deti, čo robiť, ako majú podať prvú pomoc, riešiť, čo majú urobiť ako prvé kroky, ktoré môžu zmeniť osudy detí," priblížil Mikloško.

Môže to pozitívne ovplyvniť budúcnosť detí

Božik vyzdvihol, že ZMOS môže partnerom v projekte, ktorý sa týka v budúcnosti. "Práve mestá a obce sú najväčším zriaďovateľom základných škôl (ZŠ) na Slovensku a tým máme spoluzodpovednosť za to, akým spôsobom sa uberá život žiakov, ale aj pedagógov na našich ZŠ. Čím viac budeme efektívni v eliminácii šikany a pozitívne vplývať na duševné zdravie našich detí, o to lepšia bude spoločnosť o päť, desať, 15 a 20 rokov," vyhlásil predseda ZMOS.

ZMOS a Úrad komisára pre deti začali s projektom v Partizánskom, postupne chcú aktivity presunúť i do ďalších samospráv na Slovensku. Do nich sa po čase chcú vrátiť, aby prevenciu vyhodnotili. Súčasťou podujatia boli diskusie medzi odborníkmi, žiakmi i pedagógmi. Aktivity majú za cieľ stanoviť konkrétne postupy, ktoré pomôžu školám efektívne bojovať proti vzniku šikany.

Organizácie tiež vydali publikáciu Iný pohľad na šikanovanie, ktorá poskytne školám i rodičom praktické rady a metodiky na identifikáciu a riešenie prípadov šikany, ako aj na prevenciu jej výskytu. Distribuovať ju chcú školám po celom Slovensku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy