Zatiahnuté
20°
Bratislava
Olympia
17.9.2024
S ochladením prichádzajú aj respiračné ochorenia. COVID sa opäť vracia
Zdielať na

S ochladením prichádzajú aj respiračné ochorenia. COVID sa opäť vracia

BRATISLAVA / Po letných horúčavách prichádzajú s ochladením aj respiračné ochorenia. Prvý septembrový týždeň pribudlo asi 24-isíc akútnych respiračných ochorení, vrátane chrípky. COVID-19 to ale nevzdáva ani túto jeseň. Úrad verejného zdravotníctva eviduje mierny nárast počtu pacientov s koronavírusom. Vedecká obec tentoraz musí vysvetľovať aj to, prečo s nami COVID flirtuje.

Počet infikovaných pribúda

"Keďže má dve typické mutácie, pri ktorých sa navyše menia aminokyseliny z F na L druhé z R na T. Takže sa tento variant ako vedecky žartík označuje ako FLIRT. Ale neznamená to, že tento variant chytíme pri nejakom flirte, ale je to taká slovná hračka," povedal virológ Boris Klempa. To, že počet infikovaných pribúda, potvrdzuje aj úrad verejného zdravotníctva. Kým koncom augusta bolo hlásených 160 prípadov ochorenia COVID-19, minulý týždeň už 216. Počet chorých však môže byť vyšší, keďže nie je každý pozitívny test hlásený. "Očakáva sa, že počet prípadov bude rásť, lebo deti sa vrátili do škôl," informoval infektológ Peter Sabaka.

Lekárne zase evidujú zvýšený záujem ľudí o lieky či antigénové testy. "Ide asi o 20-25 percentný nárast oproti týždňom počas letných mesiacov," povedala viceprezidentka lekárnickej komory Miroslava Snopková. Dobrou správou je, že nový variant vírusu je menej nákazlivý. Ak by ste dostali ochorenie COVID-19, aj podľa odborníkov by mali byť príznaky miernejšie. "Bolesť hrdla, kašeľ, mierna horúčka, bolesti hlavy, celková únava," pokračoval Klempa.

Novšia očkovacia látka

"Vírus je zďaleka menej nebezpečný, ďaleko menej zabíja," doplnil Sabaka. Nový variant je ale v niečom predsa len silnejší ako predošlé mutácie. "Jeho jediná výhoda je to, že je schopný prekonať imunitu, ktorú sme mali vybudovanú voči predchádzajúcim variantom," dodal Klempa. Momentálne je na sklade asi 200-tisíc očkovacích látok. No podľa odborníkov, dokáže s novým variantom bojovať skôr novšia očkovacia látka. "Tie, ktoré sme tu mali minulý rok nie sú účinné v tom zmysel, že by zabránili infekcii. Očakávame príchod nových upravených vakcín, ktoré dokážu ochrániť pred infekciou," dodal Sabaka.

Ministerstvo zdravotníctva hovorí, že nové vakcíny sú na Slovensku. No zatiaľ sa nimi neočkuje. "Aktuálne prebiehajú potrebné procesy a očkovanie by sa mohlo spustiť v priebehu najbližších týždňov," vydalo svoje stanovisko Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky. Aj keď vírus opäť cirkuluje v spoločnosti, scenár z roku 2020 až 2021 by sa zopakovať nemal. Na covid vtedy zomrelo vyše 20-tisíc pacientov. "Počet nakazených bude stúpať, ale nebude to tak vážne a ani to nebude záťažou na nemocnice," doplnil Klempa.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy