Jasno
Bratislava
Drahomíra, Sára, Mário
19.1.2025
Hydinári bijú na poplach! Dovážame čoraz viac mäsa
Zdielať na

Hydinári bijú na poplach! Dovážame čoraz viac mäsa

Únia hydinárov Slovenska bije na poplach. Dováža sa k nám totiž stále viac lacného zahraničného mäsa a naši slovenskí chovatelia sú tlačení do kúta. Pomôcť by im mohol nový zákon o potravinách.

V roku 2010 vyprodukovali slovenskí chovatelia približne 60 ton hydiny. Oproti roku 2009 klesla produkcia o 6,1%. Chovateľom stále rastú náklady na krmné zmesy a energie. Aj to je jeden z dôvodov, prečo chovateľov ubúda. 

Ničí ich aj to, že približne 50% mäsa, ktoré sa nachádza na pultoch sa dováža z cudziny. A nie vždy je kvalitné. Domácim chovateľom má pomôcť aj nový zákon, ktorý je platný od 1. novembra. V ňom je ukotvená nahlasovacia povinnosť pri dovoze hydiny.

Nahlasovanie cez internet

Príjemcovia zásielok potravín zo zahraničia musia od 1. novembra najneskôr 24 hodín vopred na príslušnú regionálnu veterinárnu a potravinovú správu elektronicky nahlásiť príchod tovaru, miesto jeho určenia, krajinu pôvodu zásielky, druh komodity a jej množstvo.

Do internetovej aplikácie je potrebné zaevidovať zásielky zvierat, násadových vajec, zárodočných či živočíšnych vedľajších produktov, ktoré sú predmetom obchodu s členskými štátmi. Nahlasovacia povinnosť sa týka obchodných reťazcov, ale aj menších prevádzok.

Uľahčenie sledovania potravín

Elektronická evidencia zásielok má uľahčiť sledovanie potravín dovezených z členských štátov EÚ a pridružených krajín. V kontexte nedávnych potravinových škandálov E.coli a dioxín bude aj vďaka tomuto spôsobu sledovania pohybu potravín v budúcnosti oveľa jednoduchšie zistiť pôvod potraviny či komodity, čím sa výrazne zvýši pružnosť a efektívnosť konania štátnych orgánov, ktoré za bezpečnosť potravín na území Slovenska zodpovedajú.

TASR/Pavol Ďurčo/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy