Hydinári bijú na poplach! Dovážame čoraz viac mäsa
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Únia hydinárov Slovenska bije na poplach. Dováža sa k nám totiž stále viac lacného zahraničného mäsa a naši slovenskí chovatelia sú tlačení do kúta. Pomôcť by im mohol nový zákon o potravinách.
V roku 2010 vyprodukovali slovenskí chovatelia približne 60 ton hydiny. Oproti roku 2009 klesla produkcia o 6,1%. Chovateľom stále rastú náklady na krmné zmesy a energie. Aj to je jeden z dôvodov, prečo chovateľov ubúda.
Ničí ich aj to, že približne 50% mäsa, ktoré sa nachádza na pultoch sa dováža z cudziny. A nie vždy je kvalitné. Domácim chovateľom má pomôcť aj nový zákon, ktorý je platný od 1. novembra. V ňom je ukotvená nahlasovacia povinnosť pri dovoze hydiny.
Nahlasovanie cez internet
Príjemcovia zásielok potravín zo zahraničia musia od 1. novembra najneskôr 24 hodín vopred na príslušnú regionálnu veterinárnu a potravinovú správu elektronicky nahlásiť príchod tovaru, miesto jeho určenia, krajinu pôvodu zásielky, druh komodity a jej množstvo.
Do internetovej aplikácie je potrebné zaevidovať zásielky zvierat, násadových vajec, zárodočných či živočíšnych vedľajších produktov, ktoré sú predmetom obchodu s členskými štátmi. Nahlasovacia povinnosť sa týka obchodných reťazcov, ale aj menších prevádzok.
Uľahčenie sledovania potravín
Elektronická evidencia zásielok má uľahčiť sledovanie potravín dovezených z členských štátov EÚ a pridružených krajín. V kontexte nedávnych potravinových škandálov E.coli a dioxín bude aj vďaka tomuto spôsobu sledovania pohybu potravín v budúcnosti oveľa jednoduchšie zistiť pôvod potraviny či komodity, čím sa výrazne zvýši pružnosť a efektívnosť konania štátnych orgánov, ktoré za bezpečnosť potravín na území Slovenska zodpovedajú.
TASR/Pavol Ďurčo/ilustračné