Skoro jasno
18°
Bratislava
Olympia
17.9.2024
Po sérii vyhrážok schválila Slovenská vláda plán vybaviť školy kamerami
Zdielať na

Po sérii vyhrážok schválila Slovenská vláda plán vybaviť školy kamerami

BRATISLAVA / Vláda chce zvýšiť bezpečnosť základných a stredných škôl. Na stredajšom rokovaní schválila návrh, ktorý zahŕňa aktívny monitoring objektov i automatizovaný výstražný systém. Projekt s celkovými nákladmi viac ako 62 miliónov eur by sa mal najskôr zaviesť pilotne v troch školách a následne do ostatných škôl, ktoré sa prihlásia.

Systémové riešenie bezpečnosti osôb v objektoch škôl má zabezpečiť aktívny monitoring s analýzou záznamu v reálnom čase na identifikáciu potenciálnych hrozieb alebo neobvyklých aktivít. Taktiež automatizovaný výstražný systém, ktorý má umožniť okamžitú reakciu so schopnosťou integrácie s núdzovými protokolmi pre rýchlejšie riešenie.

Zabezpečené majú byť inteligentné výstrahy, ktoré by rozlišovali medzi rutinnými aktivitami a potenciálnymi bezpečnostnými hrozbami. Súčasťou má byť aj generovanie použiteľných prehľadov na základe analýzy údajov, identifikovanie trendov a potenciálnych slabín pre proaktívne plánovanie bezpečnosti či flexibilita prístupu z akéhokoľvek zariadenia pripojeného k internetu.

Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky návrhom reaguje na rapídne zhoršenie bezpečnostnej situácie na základných a stredných školách. "V roku 2020 bolo zaznamenaných až 58 prípadov šírenia poplašnej správy, v roku 2021 síce počet prípadov klesol na 48, ale v roku 2022 a v roku 2023 bolo zaznamenaných ďalších 125 prípadov šírenia poplašnej správy. Za roky 2020 až 2024 bolo nahlásených až 714 prípadov, ktoré obsahovali slovo bomba v rôznych súvislostiach a konotáciách," zdôvodnilo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy