Zatiahnuté
18°
Bratislava
Olympia
17.9.2024
Slovensku hrozia ďalšie povodne. Minister Taraba zvoláva krízový štáb
Zdielať na

Slovensku hrozia ďalšie povodne. Minister Taraba zvoláva krízový štáb

BRATISLAVA / Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) zvolá krízový štáb pre zrážky, ktoré sa majú vyskytnúť najbližšie dni na Slovensku. Uviedol to po rokovaní vlády s tým, že chcú byť pripravení.

"Protipovodňové opatrenia na Devíne sa budú zo strany Slovenského vodohospodárskeho podniku pripravovať v najbližších chvíľach," povedal Taraba. Dodal, že prietok na Dunaji odhaduje Slovenský hydrometeorologický ústav na 8000 metrov kubických. Preto bude vo vodnej elektrárni Gabčíkovo v prevádzke sedem turbín z ôsmich.

Minister verí, že situáciu zvládnu

"Verím, že to zvládneme niekde na úrovni druhého stupňa povodňovej aktivity," podotkol minister. Zároveň verí, že túto situáciu zvládnu tak, ako v prvom polroku tohto roka, kedy manažovali vysoké prietoky vody na Dunaji a Slovensko na tom zarobilo.

Pripravenosť Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) reagovať na očakávané výdatné zrážky a ich dôsledky deklaroval i minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). "V prípade, že sa bude riziko zvyšovať, zabezpečíme všetko preto, aby sme ochránili životy a majetok obyvateľov Slovenska," deklaroval po rokovaní vlády.

Výstraha platí počas nasledujúcich dní

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na najbližšie dni pre oblasť západného Slovenska zvýšenú výstrahu pred dažďom, od štvrtka (12. 9.) do pondelka (16. 9.) môže podľa meteorológov na západe a severozápade spadnúť 120 až 180 milimetrov zrážok.

Na povodne sa pripravujú aj naši susedia

Česko sa pripravuje na extrémne zrážky a povodne, pred ktorými meteorológovia v stredu vydali na najbližšie štyri dni najvyšší stupeň výstrahy najmä na východe krajiny. Podľa ministra životného prostredia Petra Hladíka hrozí podobná situácia ako v rokoch 1997 a 2002, keď Česko postihli rozsiahle povodne. Minister vnútra Vít Rakušan ľuďom odporučil, aby si pripravili evakuačný kufor. Uviedli to v stredu na spoločnej tlačovej konferencii.

Pozrite si reportáže TV JOJ zo zaplavených oblastí:

​Povodne počas minulých rokov:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy