Zatiahnuté
18°
Bratislava
Olympia
17.9.2024
Prichádza veľká zmena počasia. Mestá dokonca rušia kultúrne programy
Zdielať na

Prichádza veľká zmena počasia. Mestá dokonca rušia kultúrne programy

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Pre hlásené nepriaznivé počasie sa v Bratislave rušia alebo presúvajú viaceré avizované víkendové podujatia. Rušia sa napríklad Dni Vajnôr i Festival Vodníkov v Karlovej Vsi. Dopravný podnik Bratislava (DPB) zas presúva Deň otvorených dverí o týždeň. Organizátori o tom informujú na sociálnej sieti.

Dni Vajnôr sa mali pôvodne konať 14. a 15. septembra. "Avizované výdatné zrážky a najmä silný vietor by znamenali aj zvýšené nebezpečenstvo a ohrozenie zdravia pre návštevníkov. Preto sme po konzultácii so Slovenským hydrometeorologickým ústavom toto podujatie zrušili," ozrejmila mestská časť. Avšak Slávnostná svätá omša v kostole Sedembolestnej Panny Márie v nedeľu (15. 9.) sa uskutoční.

Pridala sa aj Karlova Ves

Plánované podujatie ruší aj Karlova Ves. "Organizovať nedeľné podujatie Festival vodníkov pre rodiny s deťmi v rozmočenom teréne Vodárenskej záhrady by nebolo bezpečné ani príjemné," konštatovala Karlová Ves. Podujatie preto plánuje pripraviť pravdepodobne na jarné obdobie.

Deň otvorených dverí je presunutý

Zároveň DPB presúva Deň otvorených dverí na 21. septembra. "Veľká časť programu sa odohráva pod šírym nebom. Keďže má byť v sobotu (14. 9.) mimoriadne chladno, daždivo a veterno, nebolo by príjemné a ani bezpečné pre vás, našich návštevníkov, ani pre kolegov, ktorí sa podieľajú na organizácii v týchto podmienkach celý deň tráviť vonku," dodal dopravca.

Nad Račianskym vinobraním visí otáznik

Otvorenou je zatiaľ otázka konania sa Račianskeho vinobrania. Starosta mestskej časti Rača Michal Drotován na sociálnej sieti informoval, že aktuálne riešia všetky alternatívy týkajúce sa podujatia. Definitívne rozhodnutie by podľa neho malo padnúť do štvrtkového poludnia (12. 9.). "Snažíme sa nájsť čo najlepšie riešenie pri zachovaní bezpečnosti pre všetkých," doplnil starosta.

Trnava ruší jarmok

Tohtotýždňový Tradičný trnavský jarmok (TTJ) zrušilo mesto Trnava pre hrozbu nepriaznivého počasia. Konať sa mal od štvrtka (12. 9.) do nedele (15. 9.), informovala hovorkyňa mesta Zuzana Hrinková Siebenstichová.

Hovorkyňa vysvetlila, že na základe monitoringu počasia a s odvolaním sa na odporúčania bezpečnostného poradcu mesto zrušilo jarmok v celom rozsahu. "Bezpečnosť všetkých účastníkov jarmoku, ako aj ochrana zdravia a majetku všetkých je pre organizátorov na prvom mieste," uviedla.

Pri silnom vetre sa podľa samosprávy nedá odhadnúť ani zaručiť bezpečnosť predajných stánkov a ich ukotvenia, najmä u predajcov s vlastnými stánkami. "Znamenalo by to vysoké riziko ohrozenia návštevníkov jarmočiska, čo pre nás ako organizátorov neprichádza do úvahy," vysvetlila riaditeľka TTJ a vedúca odboru komunálnych služieb Mestského úradu v Trnave Zuzana Bodišová.

Mesto Trnava skonštatovalo, že ďalší jarmok by sa mal konať o rok.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy