Skoro jasno
17°
Bratislava
Olympia
17.9.2024
Zakázané už aj na Slovensku: Populárne produkty tínedžerov dostávajú stopku
Zdielať na

Zakázané už aj na Slovensku: Populárne produkty tínedžerov dostávajú stopku

SLOVENSKO / Zakázané budú už aj na Slovensku – produkty s obsahom omamných látok HHC, ktoré boli populárne aj medzi tínedžermi, dostávajú stopku. Schválením novely zákona poslanci zaradili tieto látky na zoznam zakázaných. Mali totiž účinky podobné marihuane. Napriek opakovanému varovaniu lekárov aj odbornej verejnosti boli dostupné v bežných predajných automatoch, aj v nákupných centrách.

"Rozhodne to v poriadku nie je, nemôžu byť tieto látky prístupné deťom," vyjadrila sa obyvateľka Humenného. Počet detí, ktoré mali zdravotné ťažkosti a priznali sa, že vyskúšali tieto produkty rástol po celom Slovensku. "Lekári urgentného príjmu Národného ústavu detských chorôb, každý deň riešia dieťa s akútnymi prejavmi toxického účinku návykových látok," povedala hovorkyňa Národného ústavu detských chorôb v Bratislave Dana Kamenická.

Predajné automaty s produktami, ktoré obsahovali látky HHC sa nachádzali vo viacerých mestách. Podľa odborníkov na drogové závislosti ide o syntetický kanabinoid a má účinky veľmi podobné marihuane. Predajný automat stál aj na tomto mieste v jednom z nákupných centier v Humennom. "Oslovili sme prevádzkovateľa automatu, dostal výpoveď a automat sme stiahli," informoval správca obchodného centra v Humennom Dalibor Gajdoš. Vlani v auguste dokonca skončili v humenskej nemocnici dvaja tínedžeri, ktorí uviedli, že majú ťažkosti po požití látok HHC. "Predmetný automat bol na území samosprávy evidovaný, podľa posledných informácií bol odstránený," informoval hovorca mesta Humenné Marián Škuba.

V stredu 11. septembra je už v sklade a čaká na to, kedy si ho prevádzkovateľ prevezme. Obchodné centrum takto zareagovalo hneď po tom, ako sa objavili prvé informácie o tom, že produkty z automatu majú omamné účinky. "Vznikali rôzne nepekné situácie a volali aj rodičia, tak sme pristúpili k takémuto riešeniu," doplnil Gajdoš. "Možno nepoznali zloženie tých vecí, ale je chvályhodné, že hneď keď to zistili, spravili nápravu," dodala obyvateľka Humenného.

A zmena prišla aj v legislatíve. Poslanci schválili zaradenie HHC na zoznam zakázaných látok. "Sú to omamné a psychotropné látky, ktorú sú nebezpečné pre zdravie detí a mládeže, ktorí si ich mohli bežne kúpiť v nákupných centrách," povedala Ministerka zdravotníctva Slovenskej republiky Zuzana Dolinková. Novela bude účinná od prvého októbra. Proces zaraďovania na zoznam zakázaných látok je však zdĺhavý a na trh prichádzajú stále nové, nebezpečné látky. V tejto súvislosti budú preto nutné aj ďalšie zmeny. "Pripravujeme aj zmenu legislatívy, aby sa tieto nové látky rýchlejšie dostávali na zoznam zakázaných," dodala Dolinková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy