Skoro jasno
18°
Bratislava
Olympia
17.9.2024
Zázrak slovenskej medicíny: Mateo sa narodil s ťažkou diagnózou, dnes je zdravý ako ostatné deti
Zdielať na

Zázrak slovenskej medicíny: Mateo sa narodil s ťažkou diagnózou, dnes je zdravý ako ostatné deti

BRATISLAVA / Možno si pamätáte na Matea, ktorý sa narodil s jednou z najzávažnejších vrodených vývojových chýb močovo pohlavného ústrojenstva. Takéto dieťa sa u nás rodí raz za 2 až 5 rokov. Už v prvých dňoch jeho života absolvoval v Národnom ústave detských chorôb v Bratislave s asistenciou londýnskej detskej nemocnice operáciu. Nikto vtedy nevedel, či Mateo všetko zvládne. Lekári dnes, po tretej operácii, hovoria o malom zázraku. Mateo žije už dnes život ako iné zdravé deti.

​"Nám najskôr povedali, že dieťatko to pravdepodobne neprežije," hovorí mama Erika. Na Mateovi po tretej operácii už ani nevidíte, s akou závažnou diagnózou sa chlapec narodil.

"Vlastne sa narodil s najťažšou vrodenou vývojovou chybou, čo je extrofia kloaky," ozrejmil MUDr. Peter Bartoň z Národného ústavu detských chorôb. "Spočiatku som ani neveril, že to bude mať takýto takýto šťastný koniec."

"Je to ochorenie, ktoré je strašne raritné doteraz. V mojom veku som videl také závažné rozostupy panvy," vysvetlil profesor MUDr. Michal Kokavec.

Aktuálne má tri roky

Má tri roky, veselo chodí, smeje sa a aj sa sám predstaví. "My sme sa vôbec obávali, že koľko sa nám dožije a Mateo nám ukazuje každý deň, aký je obrovský bojovník," hovorí Erika.

Lekárske tímy sa po jeho narodení dokázali narýchlo skoordinovať a operáciu, akú robili prvýkrát, konzultovali s londýnskymi lekármi. "Je to živý príklad, ako má fungovať medicína 21. storočia. Keď sa Matteo narodil do 72 hodín, bolo nutné urobiť prvú operáciu, keďže sa narodil s kompletným rázštepom močového mechúra, čreva, brušnej steny. Kolegovia v Londýne boli na monitore, pozerali sa na náš operačný stôl a pod ich inštruktážou sme urobili prvú operáciu," ozrejmuje Bartoň.

"Doma mám dve staršie deti, ak aj to odlúčenie bolo náročné," dodáva Erika.

Škôlkar ako každý iný

Aj vďaka tomu Mateo nemá žiadne vývody ako mnohé deti s podobnou diagnózou pred ním a dnes je z neho škôlkar ako každý iný. "Ako sme sa veľmi báli, že má za sebou 6 narkóz, že bude tam reč oneskorená a takto tak on to vlastne všetko dobehol," usmieva sa mama.

"Má sa tak ako 90% zdravých detí," povedal Bartoň.

Kým ale dosiahli tento malý zázrak, stálo to veľa síl nielen lekárov a rodičov, ale najmä Matea.

Po druhej operácii musel zvládnuť aj toto

"Zdraví ľudia si ani nedokážu predstaviť čo je to, keď dieťa, ktoré má dva roky, musí šesť až osem týždňov ležať s takým extermným fixátorom na posteli bez pohnutia. Treba to ošetrovať, aby sa to nezapálilo," uzatvára Bartoň. Je to aj nádej na dobrú perspektívu pre ďalšie deti, ktoré sa v budúcnosti narodia s touto vážnou diagnózou. "Odvtedy sme už myslím, že 5 alebo 6 detí s podobnými, nie s tak závažnými odoperovali," dodáva. 

"Na základe týchto skúseností sme dostali všetkých mladých kolegov na to, aby sa prišli pozrieť, ako sa tento problém dá riešiť v spolupráci so zahraničným pracoviskom," hovorí Kokavec.

Mateja čaká ešte jeden zákrok, aj to však až o pár rokov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy