Polojasno
16°
Bratislava
Eugénia
18.9.2024
Poslanci schválili prvé zákony zo šetriaceho balíčka. Zdražujú tabak a sladené nápoje
Zdielať na

Poslanci schválili prvé zákony zo šetriaceho balíčka. Zdražujú tabak a sladené nápoje

BRATISLAVA / Opozícia odovzdala podpisy na odvolávanie ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej. Rokovanie a hlasovanie by sa malo uskutočniť do siedmich dní. Viac šťastia mal minister financií - poslanci mu schválili prvé zákony, zo šetriaceho balíčka. Priplatíme si za tabak, ale aj za náplne elektronických cigariet, či nikotínové vrecúška. Zelenú dostalo aj vyššie zdanenie sladených nealkoholických nápojov.

​Diskusia k tabaku bola rýchla a parlament vyššie zdanenie schválil bez problémov. Dlho poslanci nenaťahovali ani diskusiu o nealkoholických sladených nápojoch. Vystúpili len opoziční a zapojili sa pár koaličných poslancov. Napriek ústupkom ministerstva financií pri jogurtových ši proteínových nápojoch zaznieva kritika napríklad aj od milovníkov kávy. Vyššie zdanené totiž majú byť napríklad aj kávové kapsule s obsahom cukru. A táto daň poľa niektorých neprinesie ani zdravotné benefity, čo bol jeden z argumentov vlády. "A keď sa k tejto dani nespraví robustná kampaň, že sa nevysvetlí, že biely cukor je veľký problém, tak samozrejme zavedenie takejto dane má vplyv len na ožobračovanie obyvateľstva," povedal poslanec Národnej rady Slovenskej republiky Marek Krajčí (hnutie SLOVENSKO).

"Ja neviem odkiaľ ste zobrali údaje, že to nemá žiadny vplyv na to ako bude vyzerať zdravotný stav obyvateľov. Je to absolútne pomýlený názor," vyjadril sa predseda výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre zdravotníctvo a poslanec Národnej rady Slovenskej republiky Vladimír Baláž (SMER-SD).

"Bavíme sa o dvoch daniach, ktoré majú byť účinné od januára. A o tých ostatných, ktoré na nás vláda chystá a teda je ich dosť, nie je ani chýru ani slychu. A potom v decembri budú účtovníci a firmy opravovať svoje systémy," povedal poslanec Národnej rady Slovenskej republiky Štefan Kišš (PS). "Každá konsolidácia, ktorú vy považujete a chcete vybrať, ďalšie peniaze od ľudí namiesto toho, že máte ušetriť na prevádzke štátu, zaplatia nakoniec ľudia," vyjadril sa poslanec Národnej rady Slovenskej republiky Marián Viskupič (SAS).

"Žiadna konsolidácia nie je prechádzka ružovou záhradou. To niekto netvrdí a každá konsolidácia bolí a samozrejme, vláda určite bude šetriť aj na sebe," poznamenal Minister financií Slovenskej republiky Ladislav Kamenický (SMER-SD). Prijaté zákony sú ale z pohľadu konsolidácie len kvapkou v mori, aký bude ten najväčší a zásadný balík, ktorým chce minister ušetriť takmer jeden a pol miliardy sa vraj dozvieme v najbližších dňoch. Dohoda v koalícii je údajne na spadnutie.

"My sme nechceli, aby sa otváral druhý pilier a to predpokladám, že tam nebude a ostatné návrhy si počkáme, lebo kým nie je dohodnuté všetko, nie je dohodnuté nič," povedal minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši (HLAS-SD). "Ja pevne verím, že budúci týždeň predstavíme opatrenia a potom môžete hovoriť čo všetko sme nepočítali, ako sme to napočítali a čo všetko bolo zlé," dodal Kamenický.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy