Skoro jasno
17°
Bratislava
Olympia
17.9.2024
Slovensko bojuje so silnými dažďami. Ako vyzerá detailná predpoveď počasia?
Zdielať na

Slovensko bojuje so silnými dažďami. Ako vyzerá detailná predpoveď počasia?

SLOVENSKO / Vo štvrtok 12. septembra najviac pršalo na západe Slovenska, kde podľa Hydrologickej siete SHMÚ za posledných 12 hodín k 15.00 hodine spadlo 11 milimetrov zrážok.

Zrážky dočasne ustali, respektíve sú iba ojedinele, no už na večer sa chystá druhá vlna zrážok, ktorá bude výdatnejšia a vytrvalejšia. Zasiahne opäť najmä západné Slovensko, problémy prinesie na Záhorie, kde podľa hydrologickej služby aj vzhľadom na zrážky na Morave, hrozia povodne z trvalého dažďa.

Tlaková níž, ktorá sa bude presúvať z Jadranu cez našu oblasť ďalej na sever a s ňou spojený zvlnený studený front, prinesú aj zajtra veľa oblakov do západnej polovice krajiny a tu sa aj na mnohých miestach objavia zrážky, lokálne aj výdatné. Už za noc môže spadnúť od 15 do 30 milimetrov zrážok, cez deň budú úhrny ešte vyššie, od 20 až 25 milimetrov až po 60 až 70 milimetrov. Na zvyšku nášho územia budú úhrny citeľne slabšie, iba od 15 do 25 milimetrov.

Hovoríme o zrážkových úhrnoch za 24 hodín. Bude chladno, na západe iba od 9 do 17 stupňov Celzia, východná polovica bude teplejšia, od 17 až do 25 až 26 stupňov Celzia. Zrážky sa u nás budú vyskytovať aj v sobotu. To už budú častejšie aj na východe a zrážkové úhrny sa budú pohybovať od 20 do 30 až do 65 až 70 milimetrov za 24 hodín. Najvyššie zrážkové úhrny budú dosahované opäť v západnej polovici Slovenska.

Pri takejto intenzívnej zrážkovej činnosti sa dá očakávať na malých vodných tokoch vzostup vodných hladín a dosahovanie stupňov povodňovej aktivity.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy