Polojasno
16°
Bratislava
Olympia
17.9.2024
Včasné varovanie cez SMS: Slovensko chystá nový systém ochrany pred živlami
Zdielať na

Včasné varovanie cez SMS: Slovensko chystá nový systém ochrany pred živlami

BRATISLAVA / Pred extrémami počasia nás budú čoskoro varovať aj smsky. Ministerstvo vnútra plánuje na Slovensku spustiť testovaciu fázu systému včasného varovania koncom tohto roka. Hoci v posledných desaťročiach práve tieto systémy znížili počet obetí, aktuálne nimi disponuje iba polovica krajín sveta.

Obraz skazy, ktorú priniesli povodne na krajnom východe ešte len pred pár týždňami. Silné povodne poškodili vyše 30 domov. Pomáhala armáda aj záchranná brigád a do obcí smerovala aj humanitárna pomoc.

Varovať budú SMS správy

Pred extrémami počasia, či v prípade mimoriadnej situácie, akou sú povodne či požiare, budú obyvateľov varovať cez správy. "Technológia umožní zobrazenie správy v mobilných telefónoch, ktoré sa nachádzajú v ohrozenej oblasti," hovorí Matej Neumann, hovorca Ministerstva vnútra SR.

​Ministerstvo vnútra plánuje testovaciu fázu Systému varovania SK-Alert spustiť už koncom tohto roka. Takmer všetky výdavky budú uhradené z eurofondov. Predpokladané náklady sú niečo cez 3 milióny eur.

"Verejné obstarávanie varovného systému obyvateľstva plánujeme do konca septembra tohto roku," ozrejmuje Neumann.

Systém zatiaľ nefunguje

V súvislosti s očakávaným povodňami v najbližších dňoch preto bude komunikácia prebiehať cez starostov obcí.

​Slovensko disponuje aj varovnou sieťou sirén, ktoré sa spustia v prípade mimoriadnych situácii. Podľa svetovej meteorologickej organizácie v 70. rokoch zomrelo pri extrémoch počasia viac ako pol milióna ľudí. V poslednom desaťročí to bolo menej ako 200-tisíc aj vďaka systémom, ktoré ich pred blížiacou sa hrozbou dokázali včas varovať.

"Tento systém bude fungovať ako doplnkový spôsob varovania obyvateľstva popri hlavných spôsoboch varovania, ako je sieť sirén, varovanie cez miestne rozhlasy či televízne a rozhlasové vysielanie," dodáva Neumann.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy