Skoro jasno
26°
Bratislava
Eugénia
18.9.2024
Pre úmyselné poškodenie potrubia je teraz dedina úplne bez vody
Zdielať na

Pre úmyselné poškodenie potrubia je teraz dedina úplne bez vody

HLBOKÉ NAD VÁHOM / V obci Hlboké nad Váhom zostala takmer stovka domácností odrazu bez vody. V lese nad dedinou nateraz neznámy páchateľ úmyselne poškodil prívodné potrubie do vodojemu, ktorý vodou zásobuje dedinu. Nájsť v piatom stupni ochrany miesto, kde k poškodeniu potrubia došlo nebolo jednoduché. Vedie totiž cez náročný horský terén.

​Vodovod, ktorý zásobuje dedinu vodou staval s obyvateľmi obce pred 35 rokmi aj bývalý starosta. "Sme dva roky štemovali ručne, kým sme to stiahli pod vodopád, keď sme to stiahli pod vodopád tak potom nám dal Sevak bager a už sa kopala hadica až do rezervoára," opísal Dušan Pinčík, bývalý starosta obce Hlboké nad Váhom. 

Rúry vedúce do vodojemu idú náročným horským terénom a v piatom stupni ochrany. "Na Slovensku sú tri najvzácnejšie vody a jedna je v Hlbokom je to voda, ktorá spĺňa podmienky vody kojeneckej," uviedol Pinčík. 

Poškodili rúru v nedostupnom teréne

Uplynulý víkend si niekto dal toľko námahy, že rúru, poškodil, približne sto domácností zostalo dva dni takmer bez vody. "Od toho momentu kedy to bolo poškodené tak sme zaznamenali, že prívod vody nie je v takom množstve, aký bol takže je možné, že tých poškodení je viacej," uviedla Karina Holešová, starostka Hlbokého nad Váhom. "Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci prečinu poškodzovania a ohrozovania prevádzky všeobecne prospešného zariadenia," informovala Zuzana Šefčíková, hovorkyňa Krajského riaditeľstva v Žiline. 

"Poškodené prívodné potrubie do vodojemu je majetkom obce, no nájomcom sú severoslovenské vodárne a kanalizácie," dodala Holešová. "Vzhľadom k obmedzeným možnostiam pri zásobovaní pitnou vodou v obci bolo vydané odporúčanie obyvateľom na obmedzené využívanie pitnej vody a to na hygienické a potravinárske účely," informovala Dagmar Rošková, hovorkyňa Sevak a.s.

Vodu do dediny dodávajú cisterny

Bývalý starosta je presvedčený o tom, že najväčším problémom je to, že potrubie bolo na očiach. "Tá hadica nebola zakrytá dva roky, tu chodí veľa turistov, čo keby to bol niekto rozrezal a nalial do toho nejaký olej, alebo hocičo, ja som to 30 rokov spravoval kontroloval to muselo byť zahádzané a teraz nič," ozrejmil Pinčík. "Aj keď máte potrubie zakopané v zemi tomu sa nedá predísť ak niekto chce niekomu úmyselne niekoho poškodiť, tak si na to spôsob nájde," povedala Holešová. "Možno ten kto to urobil, urobil dobrý skutok a upozornil tak na to, že treba to zahádzať tak, aby to nikto nevidel, lebo je to ohrozenie celej obce," doplnil Pinčík. 

Potrubie už opravili, do obce teraz vodu dovážajú cisterny, ktoré naplnia vodojem, no ľudia musia vodou šetriť. "Do budúcna sa snažíme viezť diskusiu ako to budeme riešiť, ale je to taká situácia, ktorá nemá okamžité riešenie, pre nás je teraz podstatné, aby občania mali pitnú vodu, aby každému doma tá voda tiekla," doplnila Holešová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy