Skoro jasno
16°
Bratislava
Eugénia
18.9.2024
Turek žil v pokazenom kamióne na Slovensku až 35 dní. Pomoc neprichádzala
Zdielať na

Turek žil v pokazenom kamióne na Slovensku až 35 dní. Pomoc neprichádzala

PREŠOV / Viac ako mesiac v tých najväčších horúčavách prežil v kamióne jeho vodič z Turecka. Auto sa mu pokazilo v treťom najväčšom slovenskom meste. Dželal neopustil pokazený kamión ani keď ho prišli opraviť servisáci z Turecka. Mali však chybnú súčiastku. Na 35. deň však už hovoril, že ak získa peniaze na letenku, odíde do svojej krajiny aj bez kamióna.

"​Na tejto zastávke bývam už viac ako 30 dní. V žiadnej inej európskej krajine by sa mi toto nestalo," povedal Dželal, vodič z Turecka. Dželal inak ako po turecky nevie a tak sme si pomáhali prekladačom cez jeho mobil.

Okoloidúci mu pomáhali ako mohli

Neskrýval rozhorčenie nad tým, že u nich by človek, ktorý by sa ocitol v takejto núdzi by podľa neho nebol odkázaný na to, aby musel spať v najväčších horúčavách v pokazenom kamióne. Dželalovi sa pokazil kamión na tranzitnej trase, iba kúsok od centra Prešova a toto je už jeho 35. deň. "Mám doma dve deti a neviem im domom poslať peniaze. Začala im škola a ja som im nemohol nič kúpiť," opísal Dželal, vodič z Turecka.

Neskrýval rozhorčenie nad tým, že u nich by človek, ktorý by sa ocitol v takejto núdzi by podľa neho nebol odkázaný na to, aby musel spať v najväčších horúčavách v pokazenom kamióne. Dželalovi sa pokazil kamión na tranzitnej trase, iba kúsok od centra Prešova a toto je už jeho 35. deň. "Mám doma dve deti a neviem im domom poslať peniaze. Začala im škola a ja som im nemohol nič kúpiť," opísal Dželal, vodič z Turecka.

Dželal odišiel, ale pokazený kamión zostal

"Aj keď som sám zavolal políciu, oni povedali, že mi nevedia pomôcť. Ktorá osoba či zviera by mohli žiť viac ako mesiac v tejto plechovke na kraji cesty. Toto je prípad pre európske súdy pre ľudské práva," priblížil Dželal. 

V mene Dželala sme kontaktovali aj veľvyslanectvo Tureckej republiky, Tí sa kontaktovali aj s firmou, ktorej patrí kamión. Dželalovi ponúkli pomoc ak pricestuje do Bratislavy, to on odmietol. Napokon odišiel ako sľuboval. Chceli sme mu pomôcť kúpiť letenku, no už sme nestihli. Či ho vzal cestou iný turecký kolega, nevedno.

Dželal je už s najväčšou pravdepodobnosťou v Turecku. Aj od tých, čo mu pomáhali odišiel bez rozlúčky. Jeho pokazený kamión ale ostal v Prešove. "Cestou poriadkovej polície bolo zistené, že po vozidlo ide ďalší vodič z Turecka," uviedla Jana Ligdayová, hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove. "Keby sa toto stalo niekomu u nás, tak by to bolo iné. Náš národ je veľmi nápomocný a ľudia by pre takého človeka otvorili svoje domovy," dodal Dželal. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy