Jasno
15°
Bratislava
Eugénia
18.9.2024
Roman, ktorý skočil zo strechy ZŠ Parchovany pre šikanu, by dnes oslávil narodeniny
Zdielať na

Roman, ktorý skočil zo strechy ZŠ Parchovany pre šikanu, by dnes oslávil narodeniny

Archívne video

PARCHOVANY / Roman Michalik skočil zo strechy školy, ktorú navštevoval od malička 20.11.2023. Rodičom tvrdil, že ho v triede šikanujú spolužiaci. Oplzlo mu roky nadávali, najmä dievčatá sa mu vysmievali pre oblečenie, vlasy či postavu. Excelentný študent s priateľskou povahou v osudný deň po tretej hodine vyšiel na strechu školy.

Spolužiaci počas vyučovania naň kričali, nadávali mu, smiali sa a jedna zo spolužiačok kričala "Roman! Skoč!" A Roman skočil. Pred zrakmi učiteľov, vedenia školy, žiakmi aj vlastnou mamou, ktorú privolali na školský dvor. Polícia po viac ako pol roku vyšetrovania vzniesla na základe pokynu Krajskej prokuratúry Košice, obvinenie pre účasť na samovražde Romanovej spolužiačke. Podľa svedkov a tvrdení rodičov nebohého chlapca, údajne šéfky šikanátoriek triedy.
V piatok 13. septembra dopoludnia Romanov otec napísal na sociálnej sieti spomienkový status pre svojho syna. Roman sa narodil 13.9.2008 v rovnakú hodinu, v akú v závere minulého roka spáchal samovraždu.

Dnes by žiak 9. triedy zo ZŠ Parchovany oslávil s rodičmi svoje 16. narodeniny. Spolužiakov by na oslavu nezavolal. Keď tak urobil ako 10-ročný, podľa Romanových rodičov sa deti zabávali, len nie s nim. Tak svojho spolužiaka medzi sebou vnímali. A škola o všetkých problémoch nadaného, sympatického a inteligentného chlapca vedela. Priamo s jeho šikanovaním, zdá sa, pedagógovia a vedenie školy neurobilo nič podstatné.

Roman by dnes mal 16 rokov. Je len zhodou náhod, že 16 rokov na škole, v ktorej Roman prišiel o život, pôsobí vo svojej funkcii aj riaditeľ Ivan Račkovský. Ten pre tragédiu odmieta odstúpiť z funkcie. Račkovský odmieta prevziať zodpovednosť za samovraždu žiaka na pôde školy aj za neriešenú šikanu. Naopak, domáha sa súdnymi rozhodnutiami dosiahnuť, aby Romanov otec nemohol verejne komentovať Račkovského ako štatutára školy, poukazovať na jeho údajne zlyhania a označovať ho za zodpovedného z tragédie, ku ktorej na škole došlo.

Rodičia nebohého Romana čakajú spravodlivosť. Riaditeľovi musia zaplatiť stovky eur

Bagatelizovanie otvoreného aj skrytého šikanovania žiaka na ZŠ Parchovany odmieta zriaďovateľ školy a taktiež aj jej vedenie. Riaditeľ školy Ivan Račkovský už pred koncom školského roka podal na súdy návrh na neodkladné opatrenie, ktorým sa snaží zabrániť Romanovmu otcovi v útokoch ma jeho osobu ako riaditeľa, štatutára aj dlhoročného pedagóga.

Aktuálne Račkovský na súde prvého stupňa uspel. Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, no rodičia rozhodnutie vnímajú ako absurditu. Cítia cynizmus a nespravodlivosť aj preto, že na vedenie školy, pedagógov sami podali už viacero podaní aj trestne oznámenia. V prípade ak súdy dajú Račkovskému za pravdu, Romanovi rodičia budú nútení uhradiť Račkovskému a škole všetky trovy súdneho konania, aj právneho zastúpenia. Prvé súdne rozhodnutie v prospech riaditeľa toto žalovaným prikazuje. Rodičia podali proti rozhodnutiu súdu odvolanie a preto je rozhodnutie stále neprávoplatne.

Úrad detského komisára už závažné pochybenia v ZŠ Parchovany odhalil

Po dlhých mesiacoch od Romanovej samovraždy vydal Úrad detského komisára čiastočné vyjadrenie k svojim zisteniam. Z ich monitoringu "vyplynuli nedostatky v oblasti výchovy a vzdelávania aj katalógovej evidencie školskej dokumentácie žiakov základnej školy," informoval odborný asistent Úradu Andrej Petre. Samovraždu chlapca aj zločin účasti na jeho samovražde polícia stále vyšetruje. Ako už pred letom informovala TV JOJ, vyšetrovateľ do prípadu už oslovil viacero renomovaných znalcov aj z odvetvia psychológie.

Štvrtý dokument o nešťastí v Parchovanoch si môžete pozrieť tu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy