Jasno
25°
Bratislava
Eugénia
18.9.2024
Jedinečný systém varovania je nevyužitý. Mohol predchádzať živelným pohromám
Zdielať na

Jedinečný systém varovania je nevyužitý. Mohol predchádzať živelným pohromám

KOLONICA / V našom najvýchodnejšom observatóriu máme jedinečný kozmický systém včasného varovania, ktorý využíva dáta z družíc. Podľa odborníkov mohol miestnych starostov varovať pred záplavami, či zosuvmi pôdy. No, žiaľ, nefunguje. Začal pritom pracovať už pred takmer 10 rokmi a možno mohol byť prínosom aj v dnešnej modernej meteorológii. Aj pre konflikt u našich susedov ho však v súčasnosti využiť nemôžu.

Aktuálne zasiahol vytrvalý dážď a silný vietor západné Slovensko. Aj krajný východ bol neraz sužovaný povodňami, či zosuvmi pôdy, niekedy aj viackrát do roka. Pred extrémami počasia v celom karpatskom oblúku by mohli miestnych varovať vďaka špeciálnej technológii.

"Podľa našich predpovedí by sa jednalo o tri hodiny, čo je dostatočný čas aby sa vedeli na to pripraviť," hovorí RNDr. Igor Kudzej, riaditeľ Vihorlatskej hvezdárne.

Unikátny kozmický systém včasného varovania sa nachádza v Kolonici. Dokáže predpovedať prírodné pohromy na základe využitia družicových technológií.

Realita je iná

Pred rokmi to bol podľa astrofyzika jediný systém svojho druhu u nás. Lenže dnes je všetko inak.

"Skúšobný režim, ktorý fungoval po ukončení projektu bol pozastavený nakoľko je centrála v Užhorodskej univerzite vzhľadom na prebiehajúcu vojnu," pokračuje Kudzej.

Cezhraničný systém pozoruje stav atmosféry, presnejšie zmeny v dynamike vodných pár v atmosfére nad časťou Slovenska, ale aj v Maďarsku, Rumunsku a na Ukrajine. "V súčasnosti je to najvýchodnejšia referenčná stanica na Slovenku, aktuálne je využívaná hlavne geodetmi," ozrejmil Kudzej.

Pokrok doby

Doba išla vpred a na sledovanie počasia dnes odborníci používajú hneď niekoľko zdrojov informácií, napríklad automatizované stanice.

"Ďalším zdrojom sú meteorologické radary alebo družice. Veľmi cenným pomocníkom sú aj kamery nainštalované v rôznych lokáciách a umožňujú nám sledovať stav," vysvetlil meteorológ Michal Hazlinger.

Kozmický systém v Kolonici by možno mohol byť aj dnes prínosom v modernej meteorológii a vedcom priniesť zaujímavé informácie.

"Dúfame, že po upokojení situácie v Európe by sme to mohli znova spustiť," dodáva Kudzej. "Áno, každý zdroj informácii je pre nás cenný," dodal Hazlinger.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy