Jasno
24°
Bratislava
Eugénia
18.9.2024
Pre bratislavský úsek Dunaja a Moravy vyhlásia tretí stupeň povodňovej aktivity
Zdielať na

Pre bratislavský úsek Dunaja a Moravy vyhlásia tretí stupeň povodňovej aktivity

BRATISLAVA / Pre bratislavský úsek Dunaja má od nedele (15. 9.) rána platiť tretí stupeň povodňovej aktivity. Informoval o tom minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) po sobotňajšom zasadnutí krízového štábu. O vyhlásenie ich podľa jeho slov požiadal Slovenský vodohospodársky podnik, ktorý chce začať stavať hrádze v hlavnom meste.

"Slovenský vodohospodársky podnik požiadal, aby sme vyhlásili ráno od nedele od šiestej hodiny tretí stupeň povodňovej aktivity v Bratislave, aby mohli začať s ohradzovaním Bratislavy. Predpokladaná hodnota kulminácie na základe predikcií, ktoré máme zo Slovenského hydrometeorologického ústavu, a zároveň aj avizované prietokové hodnoty, ktoré poskytla rakúska strana, predpokladajú, že Dunaj môže dosiahnuť úroveň 910 centimetrov, čo je úroveň, ktorá by spôsobila, že Bratislava by začala byť zaplavovaná," poznamenal Taraba.

​Tretí stupeň povodňovej aktivity bude platiť aj pre rieku Morava v sobotu 14. 9. od 10.00 h. Situácia na rieke je však podľa ich slov v sobotu pokojnejšia a k vyliatiu by nemalo prísť. "Predpokladáme k sobotňajšiemu dňu a k tomuto stavu aký je, že by nemalo prísť k vyliatiu rieky Morava," ozrejmil šéf envirorezortu.

Situáciu monitoruje polícia

Polícia v priebehu soboty pravidelne kontroluje situáciu a podmienky v blízkosti riek Morava a Dunaj. Cestné úseky v Bratislave, ktorých zjazdnosť je počas daždivého počasia obvykle problematická, sú zatiaľ bez obmedzení. TASR o tom informovala hovorkyňa bratislavskej krajskej polície Jana Šimunková.

"Policajné hliadky v spolupráci s Hasičským a záchranných zborom a Mestskou políciou Bratislava sú aj naďalej vysielané k udalostiam spojeným s pádom stromov a konárov na cesty a motorové vozidlá," priblížila polícia.

Občanov upozorňuje, aby sa nezdržiavali v blízkosti stromov a taktiež aby pod nimi neparkovali svoje vozidlá.

Na povodne sa pripravujú aj v susednom Rakúsku:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy