Jasno
24°
Bratislava
Eugénia
18.9.2024
Nemocnica v Brne evakuuje pre aktuálnu situáciu vyšší počet pacientov
Zdielať na

Nemocnica v Brne evakuuje pre aktuálnu situáciu vyšší počet pacientov

BRNO / Nemocnica Milosrdných bratov v Brne evakuuje ďalších pacientov, prvá evakuovala v piatok 13. 9. Presunie ich do krajských nemocníc, povedala primátorka Markéta Vaňková (ODS).

​Mestské zariadenie leží v záplavovom území pri Svratke, ktorej hladina stúpa. Nemala by sa síce podľa aktuálnych predikcií vyliať z koryta, avšak kanalizáciou stúpa voda do suterénu, kde je zdroj elektriny, doplnil hejtman Ján Grolich (KDU-ČSL). Nemocnica od piatkového večera pacientov postupne prevážala z jednotky intenzívnej starostlivosti, anestéziologicko-resuscitačného oddelenia aj pôrodného do iných brnianskych nemocníc.

​Druhý stupeň povodňovej aktivity

Rieky Svratka aj Svitava sú v Brne na druhom stupni povodňovej aktivity. "Robíme preto preventívne opatrenia. Zvrhlica by sa nemala vyliať z koryta, pri Svitave je to zložitejšie. Nepredpokladám ale, že sa naplní najhorší scenár, teda evakuácia osôb. Ak by ale nastala, sme pripravení, kapacity sú potrebné na výstavisku," povedala Vaňková.

Zaťažené nemocnice

Zvýšené hladiny riek ohrozujú tiež Vojenskú nemocnicu v Brne, ktorá leží pri Svitave, a břeclavskú nemocnicu, ktorá je pri Dyji. Podľa Grolicha tam zatiaľ stačia štandardné preventívne opatrenia a prevádzka by nemala byť prerušená.

Dodal, že nemocnice sú teraz ale viac zaťažené, a ľudia by ich preto mali navštíviť len v prípade nutnosti. "Podobné je to so záchrannou službou, ktorá sa podieľa na prevoze pacientov z nemocníc. Je tiež potrebné, aby mala kapacity na prípadné riešenie následkov počasia," povedal hejtman.

​Riaditeľ Vojenskej nemocnice Petr Král v piatok ČTK povedal, že presunuli drahé prístroje a vybavenie do vyšších priestorov budov, pripravili zábrany z vriec a rovnako posilnili personál. Hovorkyňa krajskej nemocnice v Břeclavi Eliška WIndová ČTK napísala, že doteraz prijímajú iba preventívne opatrenia. "Pacientov neprekladáme, avšak tých, ktorí nevyžadujú akútnu starostlivosť, postupne prepúšťame domov," doplnila.

 

Najčítanejšie správy