Jasno
26°
Bratislava
Eugénia
18.9.2024
V Bratislave stavajú protipovodňové zábrany. Tieto miesta sú uzavreté
Zdielať na

V Bratislave stavajú protipovodňové zábrany. Tieto miesta sú uzavreté

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Na viacerých miestach Bratislavy sa budú cez víkend stavať protipovodňové zábrany. Slovenský vodohospodársky podnik bude hradenie v sobotu 14. 9. realizovať pozdĺž rieky Morava medzi mestskými časťami Devín a Devínska Nová Ves, v nedeľu 16. 9. bude pokračovať na ďalších miestach, informoval hovorca hlavného mesta Peter Bubla. Deklaroval, že s ľuďmi s nehnuteľnosťami v záplavových oblastiach budú miestne úrady a záchranné zložky komunikovať.

"V nedeľu (15. 9.) ráno bude Slovenský vodohospodársky podnik pokračovať hradením v okolí Karloveskej zátoky, nasledovať bude hradenie v Devíne a pred obedom sa predpokladá inštalácia hradenia aj v Starom Meste, na úrovni Rázusovho a Fajnorovho nábrežia. (...) Pre osádzanie hradenia v Starom Meste bude dočasne zrušené aj parkovanie na Fajnorovom nábreží. Prosíme preto ľudí, ak na tejto ulici majú zaparkované vozidlo, aby si ho preparkovali," priblížil.

Bratislava podľa hovorcu poskytne na pomoc pri inštalácii protipovodňových zábran personálne kapacity komunálneho podniku. "Hlavné mesto bude rovnako súčinné pri zabezpečovaní zázemia pre Slovenský vodohospodársky podnik," doplnil.

V záplavových oblastiach budú podľa jeho slov mestskí aj štátni policajti zabezpečovať verejný poriadok a monitorovať zákaz vstupu. "Prosíme všetkých, aby v záujme bezpečnosti rešpektovali informácie a značenie na mieste," apeloval.

Aké počasie nás čaká v blízkych dňoch? Pozrite si tlačovú besedu SHMÚ:

Komunikovať budú miestne úrady a záchranné zložky

S obyvateľmi, ktorých nehnuteľnosti sa nachádzajú v záplavových územiach, majú komunikovať miestne úrady a záchranné zložky. "Okresný úrad v spolupráci s mestskou časťou Devín zabezpečuje materiál na realizáciu svojpomocného hradenia pre obyvateľov s nehnuteľnosťami v záplavovom území pozdĺž Devínskej cesty. Aktuálne prognózy Slovenského vodohospodárskeho podniku nepredpokladajú zatopenie samotnej Devínskej cesty, o prípadnej zmene prognózy budú informovať," uzavrel Bubla.

Pre bratislavský úsek Dunaja bude od nedele (15. 9.) rána platiť tretí stupeň povodňovej aktivity. Taký istý platí od soboty aj pre rieku Morava.

Mesto uzavrelo horné parkovisko na Tyršovom nábreží

Vzhľadom na najnovšiu hydrologickú predpoveď, ktorá v Bratislave predpovedá tretí stupeň povodňovej aktivity na Dunaji, pristúpilo mesto aj k uzavretiu horného parkoviska na Tyršovom nábreží. Radnica o tom informovala na sociálnej sieti.

Mesto priblížilo, že autá, ktoré na parkovisku ostali po 14.00 h, budú premiestnené na parkovisko P+R Černyševského a po naplnení kapacity na P+R Macharova.

Reagujú aj mestské časti

Na súčasnú situáciu reagujú aj jednotlivé bratislavské mestské časti. Obyvatelia Dúbravky sa v prípade vyvrátenej či polámanej zelene v dôsledku nárazového vetra či vytrvalého dažďa môžu obrátiť na mestskú políciu na čísle 159. "Záchranné zložky sa v krátkom čase skoordinujú a popadané konáre či znepriechodnené cesty vyriešia," priblížila samospráva. Obyvatelia Lamača môžu prípadné škody alebo problémy hlásiť na čísle 0948/337 317 alebo priamo na núdzovej linke 112.

Na výstrahy upozorňuje aj Devínska Nová Ves

Na výstrahy týkajúce sa silného vetra upozorňuje aj Devínska Nová Ves. "Prosíme všetkých občanov, aby v tomto čase obmedzili pobyt vonku hlavne v lesných a horských oblastiach," uviedla mestská časť. V prípade potreby sa môže verejnosť obrátiť na Dohľadové centrum na čísle 02/32 33 33 32.

Bratislavská mestská časť Ružinov na sociálnej sieti vyzvala ľudí, aby v tomto čase nechodili do parkov, nezdržiavali sa pod stromami a ak je to možné aby v ich blízkosti ani neparkovali autá.

Tlačová beseda po rokovaní krízového štábu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy