Zatiahnuté
11°
Bratislava
Demeter
26.10.2024
V bývalej banskej šachte našli záchranári dvoch mŕtvych mužov
Zdielať na

V bývalej banskej šachte našli záchranári dvoch mŕtvych mužov

KOŠ / V banskej vetracej šachte v obci Koš našli nehybné telá dvoch mužov. Pravdepodobne išlo o zlodejov, ktorí sa dnu dostali tak, že prebúrali stenu. V šachte, ktorá je mimo prevádzky, ale nebol takmer žiaden kyslík.

Prvý incident sa tu odohral ešte v sobotu. Traja muži sa tu rozhodli kradnúť. "Dve osoby boli zadržané strážnou službou, ktoré si následne prevzala polícia. Urobili sa úpravy tak, aby zabránili vniknutiu. To čo bolo predtým zamknuté teraz zavarili, aby sa to neopakovalo," uviedol Stanislav Pavlík, riaditeľ Hlavnej Banskej záchrannej stanice v Prievidzi. 

V šachte došlo k poklesu tlaku a k vytlačeniu spodín z podzemia 

V pondelok 16. septembra ráno zamestnanci uvideli v stene šachty dieru. Keď vošli dovnútra našli tu dve nehybné telá. Okamžite zalarmovali banských záchranárov. "Záchranári potom zlanili a zistili, že približne 10 - 12 metrov pod úrovňou povrchu sa nachádzali dve telá bez známok života. Pokúšali sa ich oživiť, ale už nejavili známky života," ozrejmil Pavlík. 

Muži sa s najväčšou pravdepodobnosťou zadusili. Vetracia šachta je už dva roky nefunkčná. "V mieste kde sa nachádzali bolo len 14 percent kyslíka. Včera tu boli naši zamestnanci a nič sa nedialo, do rána došlo k poklesu tlaku takže došlo k vytlačeniu splodín z podzemia" dodal Pavlík. Prípad si prevzali policajti. Tí začali na mieste zaisťovať stopy. Za účelom zistenia presnej príčiny smrti mužov podľa nich nariadili vykonanie súdnej pitvy. "Príčiny a okolnosti tejto tragickej udalosti sú predmetom vyšetrovania," dodala polícia.

Muži chceli kradnúť

Tlačová hovorkyňa Hornonitrianskych baní Prievidza (HBP) Adriana Siváková spresnila, že k udalosti došlo v objekte H-jamy v banskej vetracej šachte. "Predpokladáme, že v nedeľu (15. 9.) popoludní, respektíve vo večerných hodinách, osoby násilne vnikli do uzamknutého a zazváraním zabezpečeného priestoru, vybúrali otvor do steny a vliezli do šachty," priblížila s tým, že úmrtie mužov okrem polície vyšetruje i banský úrad.

Siváková potvrdila i pokus o krádež, ku ktorému došlo v sobotu popoludní. "Na základe signalizácie dverí dispečer kontaktoval strážnu službu. Polícia tu zadržala pri násilnom vniknutí dve osoby. Žiaľ, tentokrát podcenenie nebezpečného prostredia bane vyústilo do nešťastia," ozrejmila.

Bezpečnostná služba HBP Security podľa tlačovej hovorkyne venuje zvýšenú pozornosť ochrane areálov, v ktorých už skončil pracovný ruch. "Všetkých, ktorí by chceli neoprávnene vstúpiť do týchto objektov, upozorňujeme, že sú monitorované priemyselným kamerovým systémom a chránené zabezpečovacím systémom, vyvedeným na pult centrálnej ochrany spoločnosti," dodala Siváková s tým, že pri ochrane areálov firma úzko spolupracuje s príslušníkmi Policajného zboru SR.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy