Skoro jasno
17°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Počasie uzavrelo v Bratislavskom kraji viacero ciest. Situácia je mimoriadne vážna
Zdielať na

Počasie uzavrelo v Bratislavskom kraji viacero ciest. Situácia je mimoriadne vážna

BRATISLAVA / Viaceré úseky ciest v Bratislavskom kraji sú z dôvodu povodňovej situácie a poveternostných podmienok naďalej neprejazdné aj v pondelok 16. 9. Informuje o tom bratislavská polícia.

Hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Bratislave Silvia Šimková spresnila, že v okrese Malacky je neprejazdná cesta medzi Stupavou a Lozornom, rovnako cesta z Kuchyne do Perneku. "Z dôvodu vybreženia potoka je pre dopravu uzavretá aj cesta medzi Lábom a Vysokou pri Morave," dodala.

Potvrdila tiež, že na území okresu Bratislava IV je aktuálne neprejazdná cesta medzi Devínom a Devínskou Novou Vsou. "Na ulici Na hriadkach sa vykonávajú protipovodňové opatrenia," informovala. V Devínskej Novej Vsi ostáva ťažko prejazdná Istrijská ulica, polícia prejazd neodporúča.

Zaplavené a neprejazdné sú aj Kremeľská ulica a Slovanské nábrežie v Devíne. Prejsť sa nedá ani po Devínskej ceste od výjazdu na Dlhé Diely po Devín, ani po ceste k Devínskemu jazeru.

V bratislavskej Petržalke je uzavretá Viedenská cesta od výstaviska až po úsek pod Starým mostom, taktiež ulica Pri Seči od benzínovej pumpy a ulica Kočánkova po Starý most.

"V súvislosti s aktuálnou situáciou vyzývame všetkých účastníkov cestnej premávky, aby jazdili opatrne, prípadne aby nejazdili vôbec, ak to nie je nevyhnutné," dodala policajná hovorkyňa.

Situácia v Bratislava je v súvislosti s počasím naďalej mimoriadne vážna

"Rozsah škôd po meste je rozsiahly a všetky následky určite nie je možné odstrániť hneď," uviedol hovorca Bratislavy Peter Bubla. Pripomína zároveň, že mnohé stromy už majú podmočenú koreňovú sústavu a môžu spadnúť aj pri slabšom vetre.

Naďalej preto treba počítať s dopravnými obmedzeniami a v rámci možností minimalizovať pohyb po meste na nevyhnutný. Prioritizovaná je podľa neho sanácia kritických úsekov, postupne sa však dostane údržba všade.

"To, že niekde bude odlomený konár niekoľko dní, neznamená, že sa na ulicu zabudlo. V súčasnej situácii nie je však možné vyriešiť všetko hneď," poznamenal Bubla s tým, že obyvateľov prosia o trpezlivosť a zhovievavosť.

Situácia v mestských lesoch

Mimoriadne vážna zostáva naďalej situácia v bratislavských mestských lesoch. Popadali tam stovky stromov, sú strhnuté a poškodené viaceré lávky a zaliata Partizánska lúka. Hlavné mesto opätovne vyzýva obyvateľov, aby do lesov v súčasnosti nechodili, ale zároveň aby sa vyhýbali aj verejným parkom. Aktuálne je to podľa magistrátu veľmi nebezpečné.

"Počítať treba s tým, že táto situácia istý čas potrvá aj potom, ako dažde ustanú, pretože stále tu bude hrozba pádu podmáčaných stromov," podotkol Bubla s tým, že niekoľko dní si vyžiada aj odstraňovanie všetkých následkov.

Na vyhýbanie sa pohybu v okolí stromov apeluje aj starosta Starého Mesta Matej Vagač. "Vyhýbajte sa pobytu v okolí stromov. Koreňové sústavy sú podmyté a mnohé z nich ešte môžu padnúť," vyzýva na sociálnej sieti.

V hlavnom meste sú podľa neho tisícky vyvrátených stromov, mestská časť i hlavné mesto pracujú na ich odstraňovaní. Cez víkend napríklad spadol strom na Hviezdoslavovom námestí. Stromy vyvrátilo na viacerých miestach, napríklad na Trnavskom mýte.

Staré Mesto dočasne zatvára Grasalkovičovu či Medickú záhradu

Bratislavské Staré Mesto v súvislosti s meteorologickou situáciou dočasne zatvára Grasalkovičovu (Prezidentskú), Medickú a Slubekovu záhradu. Informuje o tom mestská časť na sociálnej sieti.

"Opatrenie je preventívne, záleží nám na bezpečnosti," konštatuje samospráva s tým, že situáciu monitoruje. Mestská časť zároveň pripomína, že koreňové sústavy stromov sú podmyté, preto obyvateľom odporúča vyhýbať sa pobytu v ich okolí. Spadnúť môžu aj pri slabšom vetre.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy