Skoro jasno
17°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Vláda rokovala o odškodnení po povodniach. Slovensko je pripravené pomôcť aj iným krajinám
Zdielať na

Vláda rokovala o odškodnení po povodniach. Slovensko je pripravené pomôcť aj iným krajinám

BRATISLAVA / Na pondelkovom (16. 9.) zasadnutí vládneho kabinetu sa bude rokovať aj o možnostiach odškodnenia po povodniach. Avizoval to šéf envirorezortu a vicepremiér Tomáš Taraba (nominant SNS). Poukázal na to, že Slovensko situáciu aktuálne zvláda. Vyzdvihol pritom včasné zavedenie preventívnych opatrení.

"Slovensko vďaka včasným preventívnym opatreniam zvláda napriek enormným úhrnným zrážkam situáciu zatiaľ na dané pomery výborne. V okolitých štátoch vidíme obrovské materiálne škody a aj tragické udalosti. Rozhodujúce budú teraz nasledujúce dva dni," poznamenal na sociálnej sieti.

Zopakoval, že voda na Slovensku bude kulminovať od pondelka 18.00 h do utorka (17. 9.) rána. V súčasnosti podľa neho evidujú viaceré miesta priesaky. "Zatiaľ kolaps hrádze ani na Morave, ani v iných úsekoch nehrozí," doplnil. Včas sa podľa neho stihli aj práce na hradení bratislavského úseku Dunaja.

Výška hladiny Dunaja presiahla 900 centimetrov

Informuje o tom Bratislavský samosprávny kraj (BSK) na sociálnej sieti. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) potvrdil, že výška Dunaja v hlavnom meste je 908 centimetrov.

"Zatopené je Tyršovo nábrežie, promenáda pri nákupnom centre na nábreží Dunaja aj Fajnorovo nábrežie," konštatuje BSK. Bratislavský kraj zároveň opätovne žiada obyvateľov, aby do daných lokalít nechodili a rešpektovali zákaz vstupu.

PS vyzýva premiéra na uvoľnenie financií ľuďom zasiahnutým povodňami

Opozičné Progresívne Slovensko (PS) vyzýva premiéra Roberta Fica (Smer-SD) na uvoľnenie financií ľuďom zasiahnutým povodňami. Avizuje, že v parlamente podporí maximálnu pomoc pre ľudí a samosprávy zasiahnuté povodňami.

Šéf PS a podpredseda Národnej rady (NR) SR Michal Šimečka vyzýva Fica, aby uvoľnil peniaze z rezervy premiéra aj z rezervy vlády. "V týchto rezervách sú milióny eur, ktoré v minulosti išli napríklad fitnes modelke na nechty. Som presvedčený, že oveľa viac ich potrebujú ľudia, ktorým prírodný živel kruto zasiahol do života. Prišli o svoje domovy, o strechu nad hlavou," zdôraznil v stanovisku Šimečka s tým, že reakcia vlády v Rakúsku aj v Českej republike bola pružná a rázna.

Financie sa dajú rozdeliť flexibilne

Podpredsedníčka PS aj parlamentného výboru pre sociálne veci Simona Petrík doplnila, že 1500 eur na domácnosť ani 15-tisíc eur pre samosprávy od ministra práce Erika Tomáša (Smer-SD) stačiť nebude. "Pomoc avizovaná ministrom je byrokraticky náročná a pomalá. Videli sme to aj pri odstraňovaní škôd po zemetrasení na východe Slovenska," uviedla. Premiér má podľa nej k dispozícii 1,5 milióna eur a môže ich rozdeliť flexibilne a adresne. Dodala, že ďalších päť miliónov má v rezerve vláda.

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Tomáš cez víkend avizoval poskytnutie finančnej a humanitárnej pomoci obyvateľom v zasiahnutých oblastiach. Maximálna výška príspevku pre jednu domácnosť bude dvakrát 1500 eur. Mestám a obciam vedia poskytnúť 15-tisíc eur, z ktorej by mali povinne nakupovať materiál a ďalšie veci pre občanov. Pomoc by mala byť doručovaná cez úrady práce na základe podaných žiadostí od občanov.

Pri veľkých škodách po povodniach sa dá využiť aj Fond solidarity EÚ

V prípade splnenia podmienok veľkosti škôd by bolo na zvládanie dôsledkov súčasných povodní na Slovensku možné využiť aj Fond solidarity Európskej únie. Uviedol to minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši (Hlas-SD).

"Pokiaľ by tieto povodne spôsobili škody, ktoré sú vyššie ako 1,5 percenta hrubého domáceho produktu (HDP) daného regiónu, tak je možné žiadať aj o špeciálne finančné prostriedky z európskeho fondu solidarity," povedal pre novinárov.

Pripomenul, že fond solidarity bol zriadený na pomoc členským štátom a kandidátskym krajinám EÚ, ktoré zasiahli veľké prírodné katastrofy, akými sú povodne, požiare či zemetrasenia. Fond má objem približne jednej miliardy eur ročne. "Žiadosť o podporu z tohto európskeho fondu solidarity sa predkladá do Európskej komisie do 12 týždňov od prírodnej katastrofy," uviedol minister.

NR SR je pripravená pomôcť riešiť situáciu s povodňami

V prípade, že vláda bude chcieť zmeniť príslušné zákony, zaradí ich okamžite na rokovanie. Uviedol to podpredseda parlamentu poverený jeho riadením Peter Žiga (Hlas-SD).

"NR SR je rozhodne pripravená kedykoľvek podať pomocnú ruku a vyjsť v ústrety pri riešení povodňovej situácie. Chceme predovšetkým pomôcť ľuďom, ale aj mestám a obciam v zložitom období," poznamenal Žiga. V mene všetkých poslancov poďakoval všetkým bojujúcim so záplavami. Verí, že situáciu sa vďaka nim podarí zvládnuť s čo najmenšími škodami.

Vláda bude maximálne ústretová pri odškodnení samospráv, potvrdil premiér

Vláda bude maximálne ústretová regionálnym i miestnym samosprávam pri finančnom odškodnení po povodniach. Na situáciu bude reagovať "konkrétnymi finančnými rozhodnutiami". Vyhlásil to premiér Robert Fico (Smer-SD) po pondelkovom mimoriadnom rokovaní vlády. Škody sú podľa neho veľké, no zo strany štátu zvládnuteľné.

V najbližších hodinách sa očakáva kulminácia riek Morava a Dunaj, podľa premiéra je vysoko pravdepodobné, že by nemalo dôjsť k ďalšiemu ohrozeniu majetku a životov.

"Dohodli sme sa, že príslušné samosprávne orgány v spolupráci s vládou urobia čo najrýchlejšie zoznam poškodených objektov, nehnuteľností. Budeme na to reagovať, či už cez mechanizmy, ktoré máme, napríklad na ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny, tak ako sme to urobili pri zemetrasení na východnom Slovensku. Máme peniaze z európskych fondov a predovšetkým vláda má vždy nejakú malú rezervu, ktorú vie použiť," ozrejmil premiér. Samosprávam garantoval maximálnu ústretovosť.

Slovensko podľa premiéra vyjadruje hlbokú solidaritu so všetkými krajinami, ktoré si prešli a prechádzajú katastrofou. Vyjadril tiež pripravenosť pomôcť. V pondelok bude Fico hovoriť s poľským premiérom Donaldom Tuskom. "Predpokladám, že budeme hovoriť o určitej miere pružnosti pri využívaní európskych fondov. Tam, kde sú fondy stále k dispozícii štátom a nečerpajú sa, že by sme ich vedeli použiť práve na protipovodňové opatrenia alebo na náhradu škôd, ktoré boli spôsobené veľkými povodňami," uzavrel.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy