Jasno
17°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Solidarita v čase krízy: Záhorie spája sily proti prírodnej katastrofe
Zdielať na

Solidarita v čase krízy: Záhorie spája sily proti prírodnej katastrofe

VYSOKÁ NA MORAVE / Obrovská ľudská ochota, spolupatričnosť a chuť pomáhať sa prejavuje v týchto dňoch medzi miestnymi ľuďmi povodňami postihnutými obcami, či mestami na Záhorí. Zatiaľ, čo sa vo vyššie položených miestach situácia stabilizuje, nižšie sa potýkajú s čoraz väčšími problémami. V Malackách vo večerných hodinách hrozilo preliatie miestneho potoka Malina. Mesto zvažovalo aj evakuáciu. V Marianke zase rodinné domy pod lesom ohrozuje zosuv pôdy na svahu a na vodnej nádrži Centnúz sa pretrhla hrádza. Pomôcť museli dvom rybárom.

Veľká masa vody pretekajúca korytom potoka Malina krátko po 14:00 hod. popoludní pri vodnej nádrži Centnúz pretrhla hrádzu. Silný prúd vody zalieva vodnú nádrž, okolité polia, neďalekú chatovú oblasť a vlieva sa do zohorského kanála.

Na mieste sú pracovníci z povodia Moravy, a pretrhnutú hrádzu sa snažia opraviť, ako aj hasiči. Tí krátko po jej vyliatí museli zachraňovať dvoch rybárov, ktorých voda obkolesila a uväznila. Hasiči museli ísť pre mužov ťažkou technikou. No našťastie sa im nič vážne nestalo. Lokalitu monitorujú dronom. Páce im sťažuje opätovný hustý dážď. Pretrhnutú hrádzu pri rekreačnej oblasti Feld zasypáva povedie kameňom.

Voda stúpala aj v Malackách

Aj v Malackách mali obyvatelia mesta, hasiči, či vojsko veľa práce s rýchlym stúpaním vody v potoku Malina. Koryto potoka, ktoré je za bežných okolností asi 50 cm, vo večerných hodinách voda siahala do vyše dva a pol metrovej výšky. Obyvatelia okolitých ulíc, ohrozených rodinných domov, v blízkosti potoka ako aj ľudia so sídliska sa spojili a ihneď išli napĺňať vrece s pieskom. Podaktorí pomohli aj štvorkolkami s vozíkmi.

​Voda sa na jednej strane začala vylievať z koryta a ohrozovala jeden z rodinných domov. Ľudia neváhali a začali spevňovať brehy. Miestni ľudia sa spojili a rodine, ktorá býva blízko potoka a voda sa vliala do záhrad a pivničných priestorov začali ihneď pomáhať.

Vytvorili tzv.reťaze a naplnené vrecia si podávali a posúvali tak dopredu. Ďalší z obyvateľov priniesol vyčerpaným ľuďom teplý čaj. "Priniesli sme okrem čaju aj nejaké sladké koláče, ktoré im určite prídu vhod pri tejto práci," hovorí Stanislav.

Mesto uvažovalo aj o evakuácii obyvateľ z rodinných domov. Do rána sa ale situácia upokojila a voda dokonca o pár centimetrov klesla.

Stabilizovaná situácia v Marianke

Situácia v obec Marianka sa po ťažkom dni a večeri taktiež stabilizovala. Voda už zúrivo neodteká ulicami, v spodných častiach ju odčerpávajú. Problém je stále vo vyššej časti obce, teda na Potočnej ulici, kam sa ešte včera dalo dostať len pomocou ťažkej techniky. V pondelok 16. 9. síce voda výrazne klesla, no ulicou sa valí z lesa stále. Jej tok presmerovali do miestneho potoku. Obyvatelia ňou peši mohli pomaly prejsť. Vyššie do kopca ich odvezú záchranné zložky.

​Ešte večer museli hasiči z tejto ulice evakuovať miestneho muža, ktorého priviezli do obce. Iní vo svojich domovoch zostali. Tak ako aj pani Mária s rodinou.

"Už sa to trošku upokojuje, padá to trošku dole, ale stále to je také no. Cesta sa nám rozpadá, pivnice vytápa. Snažíme sa robiť čo môžme. Ako v noci, cez deň, celú noc. Na etapy spíme, nespíme. Striedame sa aj so susedmi," vysvetila Mária.

Zásah záchranárov

Vo večerných hodinách boli záchranné zložky volané k trom rodinným domom v nedostupnej časti obce. Pod lesom z Karpatskej na Partizánsku ulicu sa zosunul svah. Muži museli evakuovať asi 10 ľudí. Zväčša išlo o ženy s deťmi.

Ich muži zostali v domoch, aby urobili všetko na ochranu svojho majetku. Zástupcovia obce už na miesto zabezpečili bager, ako sa začalo so spevňovaním steny. Podľa vicestarostu je situáciu v obci konečne zastabilizovaná.

"Situácia sa už úplne mení, zatiaľ čerpáme len z pivníc, potok sa snažíme dostávať do koryta, tie opravné práce, ktoré sú, čistenie alebo po tých, čo sa nám zvalili tie svahy sa snažíme nejako regulovať so všetkými zložkami," ozrejmil vicestarosta Marianky Mário Bubnič.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy