Jasno
16°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Kauza Očistec: Bývalý elitný policajt dostal trest za lustráciu novinárov
Zdielať na

Kauza Očistec: Bývalý elitný policajt dostal trest za lustráciu novinárov

BANSKÁ BYSTRICA / Trest pre bývalého elitného policajta. Ex-šéf finančnej spravodajskej jednotky NAKA Pavol Vorobjov dostal dvojročný nepodmienečný trest v kauze Očistec. Išlo o nezákonnú lustráciu novinárov, vrátane Jána Kuciaka.

​Sudca v prípade bývalého elitného policajta rozhodoval už iba o výške trestu. Vorobjovove priznanie viny aj naďalej platí a sám ho nijako nespochybňuje, no pôvodný rozsudok čo sa týka výroku o treste zrušil Najvyšší súd. Ex policajný funkcionár totiž žiadal obnovu konania pre rodinný dom, ktorý prepadol v prospech štátu."Bola to špecifická forma kde súd znova rozhodoval len o treste," povedala obhajkyňa Michaela Gáborík.

Ex-šéf finančnej spravodajskej jednotky dostal v obnovenom konaní dvojročný nepodmienečný trest. Časť si už odsedel, na podmienku sa dostal von minulý rok v apríli. "Odsedel si už 16 mesiacov, pokiaľ nebude chcieť nastúpiť budeme musieť podať návrh na podmienečné prepustenie," dodala Gáborík. Okrem toho dostal 7 ročný zákaz výkonu verejnej funkcie a finančný trest vo výške 15-tisíc eur. Oproti pôvodnému rozsudku neprišiel o rodinný dom.

"Vyhoveli mi, vzdal som sa práva," informoval prokurátor krajskej prokuratúry Banská Bystrica Marek Kostor. Ešte to nie je právoplatné, obhajoba sa vyjadrí v lehote 15 dní. Vorobjov priznal v kauze Očistec 9 skutkov, išlo o lustrovanie novinárov a ich príbuzných, bol medzi nimi aj Ján Kuciak.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy