Jasno
16°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Lastovičky a belorítky uviazli na Slovensku. Zápasia s počasím a bojujú o život
Zdielať na

Lastovičky a belorítky uviazli na Slovensku. Zápasia s počasím a bojujú o život

BRATISLAVA / Do teplých krajín tento rok neodleteli - uviazli na Slovensku. Ide o lastovičky a belorítky. No a keby len to, zápasia s nepriaznivým počasím a mnohé bojujú o život. Chlad a dážď ich pripravili o potravu a tým pádom aj energiu.

​Záchranné stanice sú v týchto dňoch preplnené vtákmi - konkrétne lastovičkami a belorítkami, ktorým počasie skomplikovalo život. "Ráno sme ich nazberali okolo areálu a popri Dunaji okolo tridsať. Hľadajú si potravu, len sú vysilené, tým pádom vrážajú od vysilenia do stien," opísal situáciu pád z vodáckeho klubu. Osud týchto druhov vtákov nie je mnohým ľudom ľahostajní, vysilené ich zbierajú a zanášajú tam, kde im vedia pomôcť najlepšie. "Momentálne je to plus mínus 230 kusov. Chodia priebežne celý deň. Ako sú ale priebežné príjmy, tak sú aj úhyny," opísala Marcela Belková zo Záchrannej stanice ProAvis.

Na ich záchrane sa podieľal napríklad aj bývalý predseda Národnej rady Boris Kollár. Ide o hmyzožravé vtáky a keďže chladné a upršané počasie im neumožňuje prijímať potravu sú vyhladované a tým pádom aj bez energie. "Zameriavame sa na nich podľa toho, ktoré sú v akom stave. Niektoré musia dostávať infúzie, podkožne do slabiny, samozrejme sú to mikrodávky. Niektoré už papajú samé, niektorým sa snažíme otvárať zobáky a vkladať im tam hmyz a červy," pokračovala Belková.

​Pani Belková radí ľudom, ktorí ich majú zatiaľ doma, aby ich neprikrmovali a zabezpečili len teplé a suché miesto. "Niektoré sa nemôžu kŕmiť vôbec, keďže sú vysilené, majú čo robiť, aby im srdce pracovalo, aby dýchali a fungovali. Takže im viac uškodí, ak by prijali potravu," dodala Belková. Belorítky hľadajú útočisko kde sa len dá, aj na parapetoch našich okien. Ochranári vyzývajú ľudí, aby ich neodháňali. "Potrebujú sa dostať na miesto, kde neprúdi studený vietor, tým pádom nedochádza k energetickým stratám a k strate tukových tkanív," povedal Roman Slobodník z Ochrany dravcov na Slovensku.

Prívalové dažde poznačili aj bratislavskú zoologickú záhradu. Pre zaplavenú spodnú časť museli zvieratá evakuovať. "Boli to všetky zvieratá z gazdovského dvora a presťahovali sme ich do náhradných výbehov. Momentálne je ešte vyliata Vydrica ale už nepresahuje do takej časti areálu," vyjadrila sa hovorkyňa bratislavskej zoo Alexandra Ritterová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy