Jasno
24°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Nezodpovednosť alebo adrenalín: Vodáci splavovali počas záplav rozbúrenú rieku Kysuca
Zdielať na

Nezodpovednosť alebo adrenalín: Vodáci splavovali počas záplav rozbúrenú rieku Kysuca

KYSUCE / Na sociálnej sieti sa objavili 2 videá, ktoré vyvolali nemalý ohlas, pretože sú na nich vodáci, ktorí sa rozhodli splavovať rieku Kysuca. A to v čase, keď ešte hasiči odstraňovali následky škôd, ktoré spôsobilo vyliatie tohto vodného toku. Mnohí ľudia krútia hlavami nad takýmto počínaním a vravia o veľkej nezodpovednosti.

​Zábery vznikli pri splavovaní rieky Kysuca v čase, keď bola veľmi rozbúrená. Na videu je vidieť dvojicu, ktorá sa plaví na vlnách na gumenom člne. Ďalšie zábery zachytávajú partiu štyroch kajakárov. A podarilo sa nám vypátrať, kto nabral tú odvahu pustiť sa na takúto divokú jazdu.

Počas spravovania boli profesionálne vybavení

"Vôbec som sa toho nebál, a tú Kysucu jazdím 40 rokov, aj tí pretekári, čo išli, jazdia medzinárodné súťaže, mali prilby, vesty, aj keby sa náhodou niečo stalo, nepresahovalo to riziko bežného tréningu," ozrejmil Peter Šoška, bývalý olympionik vo vodnom slalome.

Podľa legendy divokej vody však jazda na rozbúrenej rieke v čase záplav nesie svoje nebezpečenstvá aj pre ostrieľaných vodákov. "Najväčší problém bol, že v tej rieke plávali konáre a stromy, to je veľmi nebezpečné. Dosť nebezpečné boli mosty, lebo hladina bola vysoko, cez niektoré sa nedalo ani prejsť," opísal Jaroslav Slúčik, 11-násobný majster sveta vo vodnom slalome.

Vyslúžili hasič podobný kúsok nikomu neodporúča

"My bývame tu, videli sme že už neplávajú stromy, naviazali sme lode a šli sme sa povoziť," dodal Šoška. "Na druhú stranu, zase ľudia bojujú o svoje majetky, tiež sa na to dívajú inak," priznal Slúčik. 

Skúsený hasič, ktorý pomáhal ľuďom, ktorí pocítili silu rozvodnenej Kysuce si myslí, že ide o nezodpovednosť. "Boli sme pri takých akciách, že sme kajakárov vyslobodzovali, s našimi motorovými členmi, ale toto neodporúčam nikomu," povedal Ladislav Oravec, vyslúžili profesionálny hasič z DHZ Čadca.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy