Skoro jasno
16°
Bratislava
Ľuboslav, Ľuboslava
20.9.2024
Vdovy bojujú s byrokraciou: Strata manžela a nekonečné čakanie na vdovský dôchodok
Zdielať na

Vdovy bojujú s byrokraciou: Strata manžela a nekonečné čakanie na vdovský dôchodok

SLOVENSKO / Prešli si tým, aké je prísť o manžela a súčasne ostať oporou deťom, ale aj tým, aké je to potom finančne prežiť obdobie, kedy napríklad ostane zablokovaný manželov účet alebo ste na rodičovskej a spoliehate sa na rýchle vybavenie vdovského a sirotského dôchodku. Na ten čakajú vraj niekedy aj 5-6 mesiacov, napríklad preto, že najskôr museli čakať na termín v sociálnej poisťovni. Ministerstvo práce hovorí o možnosti žiadať o preddavok a plánuje veľkú digitalizáciu, ktorá by podľa nich mala proces zjednodušiť a urýchliť.

Tri ženy spája niečo, čím si nechce prejsť nikto. Nielenže náhle prišli o manžela, ale následne to museli ustáť s deťmi ešte aj finančne. "V jednej chvíli sa ti zrúti úplne celý svet, nechce sa ti žiť. Nemáš motiváciu vstať z postele," spomína vdova Saša. "Z minúty na minútu som sa ocitla v situácií, ktorú som si vôbec nevedela predstaviť," Alica takto popisuje, ako sa jej a jej 4-ročnému synovi v jedno ráno zmenil život.

"Som v tom momente mala na účte asi 12 eur. Vy vlastne reálne, zhruba polroka, zostanete odrezané od financií," pokračuje Alica. Všetky tri čakali, že rýchlo nastúpi aspoň pomoc štátu. V podobe vdovského či sirotského dôchodku. Minimálne tak rýchlu, ako to spomínajú oficiálne úrady. "V súčasnosti je zákonná lehota 60 dní, ktorá sa dá vo výnimočných prípadoch predĺžiť dokonca o ďalších 60 dní," informuje minister práce Erik Tomáš.

Realita bola ale pre nich úplne iná. Alicin muž zomrel v marci, sirotský už má, vdovecký stále nie.

Ženy, ktoré tým prešli dnes žiadajú zmeny vo veciach, ktoré ich šokovali. Po prvé iba na termín na sociálnej poisťovni, aby vôbec mohli žiadosť podať, museli čakať asi 2 mesiace. "Že si mám v nedeľu v noci dať budík, na dvanástu a zaregistrovať sa na termín," hovorí Dáša. "Sociálna poisťovňa robí maximum, aby vyplácala všetky dávky v zákonných lehotách. Aj príklad, ktorý datujete sa uvádza do roku 2023, kedy vieme, že ku koncu roka vznikol obrovský pretlak s predčasnými dôchodkami," pokračoval Tomáš.

Dnes si v Bratislave počkáte na termín 21-32 dní, v niektorých mestách je voľné na budúci týždeň a v Košiciach nevidieť na webe žiaden voľný termín. Po druhé hovoria o tortúre s dokladovaním dokumentov. "Aj napriek tomu, že sa hovorí o informatizácií a že v našom štáte už je všetko dostupné. Chceli odo mňa vlastne vysvedčenia od 9. ročníka, cez strednú školu, vysokú školu, vojnu, potom všetky zamestnania," ďalej spomína vdova Dáša.

Minister upozornil, že je možné žiadať o preddavok, na situáciu sa chce pozrieť no zlepšenie očakáva aj od už naplánovaných zmien

"Sa snažíme o obrovskú digitalizáciu služieb," hovorí Tomáš.  Ženy, ktoré by to všetko nezvládli bez kamarátov a rodiny, chcú ale vidieť zmeny a pomôcť tak tým, ktorí možno dnes ani nevedia, že sa ocitnú v podobnej situácii.

"Je pre mňa dôležité, aby ľudia, čo toto prežili mali tú cestu jednoduchšiu. Robím to aj pre svojho muža, lebo každý večer, keď si líham, chcem, aby on bol na mňa pyšný," zakončuje Alica.

Celé rozhovory si môžete pozrieť tu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy