Jasno
21°
Bratislava
Ľuboslav, Ľuboslava
20.9.2024
Prezident podpísal ďalšie novely. Aké zmeny nás čakajú?
Zdielať na

Prezident podpísal ďalšie novely. Aké zmeny nás čakajú?

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Prezident Peter Pellegrini v piatok 20. 9. podpísal viacero noviel. Ktoré sú to a čo zmenia sa dozviete v nasledujúcom článku. Jednu z noviel vetoval.

Nová daň bude mať charakter nepriamej dane zo spotreby

Budú ju platiť do štátneho rozpočtu podnikateľské subjekty, ktoré uskutočňujú prvé dodanie nápoja v tuzemsku. Vyberať ju budú v cene tohto nápoja. "Navrhuje sa zdaňovať prvé dodanie sladeného nealkoholického nápoja v tuzemsku, nakoľko z možných alternatívnych riešení umožňuje tento systém najlepší možný spôsob zohľadnenia cash flow dotknutých platiteľov dane," priblížilo v dôvodovej správe Ministerstvo financií (MF) SR.

Rezort dodatočne z návrhu na novú daň vypustil sladené mliečne nápoje, jogurtové nápoje a nápoje na rastlinnej báze. Vypustil tiež zavedenie dane na koncentrované balené látky, ktoré majú charakter liečiva a ktoré sa predávajú napríklad v lekárňach, ako aj na výživové doplnky, ako napríklad voľnopredajné šumivé vitamínové tablety či proteínové nápoje s pridaným cukrom alebo sladidlami.

Naopak, poslanci pri záverečnom hlasovaní schválili pozmeňujúci návrh z výborov, ktorým rozšírili zdanenie aj na sladené nealkoholické nápoje, ak obsahujú kávu, čaj alebo ich náhradu, a to aj v prípade, ak obsahujú mlieko alebo iné rastlinné alternatívy. Ide napríklad o balenú ľadovú kávu, kávový nápoj s obsahom rastlinnej náhrady mlieka, cereálny kávovinový nápoj či balený čaj s mliekom. Týka sa to aj ich koncentrovanej podoby, napríklad prášku a kapsuly.

Aké budú sadzby pre nápoje?

Pre balený nápoj pripravený na konzumáciu, ktorý obsahuje pridaný cukor alebo sladidlo, bude sadzba dane 0,15 eura na liter. Energetické nápoje s vysokým obsahom kofeínu budú podliehať vyššej sadzbe 0,30 eura/liter. V prípade balenej koncentrovanej látky, ktorá si vyžaduje ďalšiu prípravu pridaním vody, mlieka, ľadu alebo oxidu uhličitého, bude sadzba 1,05 eura/liter alebo 4,30 eura/kilogram, podľa toho, v akej mernej jednotke sa nápoj dodáva.

Zákonodarcovia pozmeňujúcim návrhom zaviedli tiež osobitné zdanenie podnikateľov, ktorí by sa nadmerne predzásobili sladenými nápojmi ešte pred účinnosťou zákona, a teda by mohli dlhodobo predávať nezdanené nápoje. Týkať sa však bude iba tých, ktorí by vzhľadom na svoju veľkosť či postavenie mohli negatívne ovplyvňovať trh. "Vznik tejto mimoriadnej daňovej povinnosti bude potrebné určiť viacstupňovým testom, čím sa sleduje dodržanie princípu proporcionality," zdôraznili predkladatelia.

"Vzhľadom na vysoký deficit verejných financií a enormné zadlženie Slovenska je navrhovaný zákon súčasťou súboru konsolidačných opatrení, realizáciou ktorých sa zabezpečia dodatočné príjmy štátneho rozpočtu, čo prispeje k stabilizácii verejných financií a k eliminácii negatívnych vplyvov na vývoj hospodárenia Slovenskej republiky," zdôraznil rezort financií. V pôvodnom návrhu zákona odhadol, že v roku 2025 by mala nová daň priniesť do rozpočtu viac ako 79 miliónov eur, následne 108 miliónov eur v roku 2026 a 110 miliónov eur v roku 2027.

Pellegrini podpísal novelu zákona, ktorou sa menia príspevky pre policajtov

Príslušníci bezpečnostných zložiek budú môcť za stanovených podmienok dostať jednorazový dočasný stabilizačný príspevok a tiež dočasný náborový príspevok. Zavedú sa aj vyššie príspevky na bývanie či osobné príplatky. Príspevky majú prispieť k zvráteniu nepriaznivej personálnej situácie v týchto zložkách. Novela má priniesť zlepšenie podmienok odmeňovania, ako aj udržateľnosť príslušníkov. Príspevky sa zavedú aj pre ozbrojených príslušníkov finančnej správy, preto sa novelizoval aj zákon o finančnej správe.

Jednorazový dočasný stabilizačný príspevok vo výške 5000 eur bude môcť dostať policajt, ktorého služobný pomer vrátane služobného pomeru príslušníka v Ozbrojených silách SR, Hasičskom a záchrannom zbore, Horskej záchrannej službe alebo služobného pomeru ozbrojeného príslušníka finančnej správy bude trvať do 30. júna 2025 aspoň 20 rokov. Policajt bude následne povinný tri roky zotrvať v služobnom pomere.

Dočasný náborový príspevok vo výške 5000 eur bude môcť získať policajt a ozbrojený príslušník finančnej správy v príprave, ktorého prvýkrát príjmu od 1. októbra 2024 do 31. decembra 2025. Policajt oň bude môcť požiadať až po získaní policajného vzdelania a ustanovení do funkcie a bude musieť zotrvať v služobnom pomere päť rokov. Ozbrojený príslušník finančnej správy bude môcť požiadať o príspevok až po získaní profesijného vzdelania.

Na dočasný náborový príspevok bude mať nárok len príslušník, ktorý je v danom období prijatý do pomeru prvýkrát. Nárok naň nebude mať policajt, ktorý by bol od októbra do konca roka 2025 prijatý opätovne.

Možnosť priznania príspevku na bývanie vo vyššej sume má byť stabilizačným nástrojom, a to najmä v regiónoch s vysokými nákladmi na bývanie. Príspevok sa zvýši v priemere o 200 eur. Závisieť bude výlučne od miesta výkonu štátnej služby. U ozbrojených príslušníkov finančnej správy nárok na príspevok na bývanie doteraz absentoval. Dostanú príspevok do výšky 700 eur mesačne.

Novela má byť účinná od 1. októbra 2024 okrem niektorých ustanovení, ktoré majú byť účinné až od 1. januára 2025.

Prezident podpísal novú reguláciu služieb spojených s kryptoaktívami

Trh a služby spojené s kryptoaktívami budú lepšie regulované. Právna norma nadväzuje na európske nariadenie o trhoch s kryptoaktívami (MiCA) z minulého roka. Toto nariadenie je priamo účinné v členských krajinách EÚ, zákon tak obsahuje len ustanovenia, ktoré sú nevyhnutné na jeho hladkú aplikáciu v Slovenskej republike. Upravuje preto iba niektoré práva a povinnosti osôb, na ktoré sa priamo vzťahuje nariadenie MiCA a dohľad nad nimi v SR.

"Príslušným orgánom s potrebnými právomocami bude NBS, ktorá bude v súlade s nariadením MiCA oprávnená udeľovať povolenie verejne ponúkať tokeny naviazané na aktíva a žiadať o ich prijatie na obchodovanie, udeľovať povolenie poskytovateľom služieb kryptoaktív. NBS bude tiež oprávnená udeľovať sankcie za porušenie povinností vyplývajúcich z nariadenia MiCA," priblížil rezort financií v dôvodovej správe.

Cieľom ďalších ustanovení, týkajúcich sa napríklad rezervy aktív vydavateľov tokenov naviazaných na aktíva alebo tokenov elektronických peňazí, je podľa ministerstva hladká aplikácia nariadenia. Súčasťou návrhu sú aj novely ďalších zákonov súvisiace s implementáciou nariadenia MiCA, úpravy súvisiace so spresnením transpozície smerníc v oblasti bankovníctva a platobných služieb, ako aj legislatívne úpravy reagujúce na poznatky z aplikačnej praxe.

Nariadenie MiCA je podľa rezortu financií prvým európskym komplexným harmonizovaným rámcom pre trhy s kryptoaktívami, ktorým sa upravuje ponúkanie kryptoaktív verejnosti, stanovujú sa osobitné pravidlá pre kryptoaktíva a súvisiace služby a činnosti. Poskytovatelia služieb súvisiacich s kryptoaktívami budú po novom licencovanými subjektami.

V súčanosti nie sú kryptoaktíva na Slovensku špeciálne regulované

Ministerstvo financií pripomenulo, že verejná ponuka kryptoaktív a ich prijatie na obchodovanie na obchodnej platforme nie sú v súčasnosti v slovenskom právnom poriadku špeciálne regulované. Takisto aj poskytovanie služieb súvisiacich s kryptoaktívami je regulované len veľmi okrajovo. Poskytovanie služieb zmenárne virtuálnej meny a peňaženky virtuálnej meny je viazanou živnosťou. Osoby poskytujúce tieto služby sú povinnými osobami podľa zákona o ochrane pred legalizáciou príjmov z trestnej činnosti a o ochrane pred financovaním terorizmu.

Poslanci pozmeňujúcim návrhom skrátili prechodné obdobie pre doterajších poskytovateľov služieb kryptoaktív, fungujúcich na základe živnostenského oprávnenia. Na získanie novej licencie budú mať nie 18, ale 12 mesiacov, do konca budúceho roka.

Návrh zákona má rozdelenú účinnosť. Časť z neho začne platiť 1. novembra 2024, zvyšné ustanovenia potom 30. decembra 2024. Súvisiaca novelizácia zákona o účtovníctve a zákona o dani z príjmov bude účinná od 1. januára 2025.

Schválil aj novelu zákona o omamných látkach, do zoznamu pribudne HHC

Do zoznamu omamných a psychotropných látok pribudnú látky HHC, HHC-P a HHC-O, ktoré na Slovensku možno kúpiť v špeciálnych automatoch. Vyplýva to z novely zákona o omamných látkach, psychotropných látkach a prípravkoch.

HHC sa na Slovensku podľa Ministerstva zdravotníctva SR predáva otvorene ako legálna náhrada za výrobky z konope s obsahom THC, hoci dostupné informácie naznačujú, že účinky HHC sú podobné ako u THC. Rezort zdôraznil, že informácie z prebiehajúcich výskumov týkajúcich sa účinkov HHC a príbuzných látok naznačujú potenciál vytvárania návyku, ako aj psychickú a fyzickú závislosť charakterizovanú zmenami správania a závažnými zdravotnými a psychosociálnymi dôsledkami.

Novela má byť účinná od začiatku novembra.

Prezident podpísal nový zákon o európskych príspevkoch pre rozvoj vidieka

Projektové intervencie pre rozvoj vidieka na programové obdobie 2023 až 2027 sa budú riadiť novou právnou úpravou. Nový zákon o príspevkoch poskytovaných z Európskeho poľnohospodárskeho fondu pre rozvoj vidieka (EPFRV) podpísal prezident SR Peter Pellegrini.

"Návrh zákona sa predkladá v dôsledku začatia nového programového obdobia Spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ a potreby vytvoriť vnútroštátny právny základ nadväzujúci na nové nariadenia EÚ, ktoré upravujú novú Spoločnú poľnohospodársku politiku EÚ, a to s ohľadom na projektové intervencie, v záujme rozvoja vidieka na roky 2023 až 2027," zdôvodnil agrorezort.

Základným cieľom právnej normy je podľa ministerstva úprava vzťahov pri poskytovaní príspevku na projektové intervencie z EPFRV či určenie postupov a podmienok poskytovania príspevku. Takisto úprava práv a povinností osôb a pôsobnosti orgánov štátnej správy pri poskytovaní príspevku, ako aj zodpovednosti osôb za porušenie podmienok poskytnutia príspevku v programovom období 2023 až 2027. Predmetom zákona je aj úprava poskytovania technickej pomoci z EPFRV.

Zákon bude účinný od 1. novembra tohto roka.

 Pellegrini schválil novelu, ktorá mení systém obchodovania s emisnými kvótami

Na Slovensku sa zavedie nový systém obchodovania s emisnými kvótami skleníkových plynov (EU ETS). Prvýkrát sa do rozsahu jeho pôsobnosti zahrnú emisie z námornej dopravy.

"Prvýkrát sa do rozsahu pôsobnosti EU ETS zahŕňajú emisie z lodnej dopravy. Návrh zákona upravuje základné pojmy, monitorovanie a podávanie správ, prideľovanie a odovzdanie kvót a povinnosti lodných spoločností," uviedlo Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR v návrhu. Od 1. januára 2026 by sa v rámci činnosti námornej dopravy mali zaradiť aj ďalšie skleníkové plyny, a to metán a oxid dusný.

Novou legislatívou sa zavedie samostatný systém obchodovania s emisiami pre budovy, cestnú dopravu a ďalšie odvetvia, najmä pre malý priemysel. Podľa rezortu sa systém bude vzťahovať na distribútorov, ktorí dodávajú palivá do budov, cestnej dopravy a ďalších sektorov, od roku 2027. Návrh zákona definuje regulovaný subjekt, palivo, uvedenie do daňového voľného obehu a povolenie na emisie skleníkových plynov pre regulované subjekty. Ustanovuje náležitosti, zmeny, zrušenie povolenia a povinnosti regulovaných subjektov. Dosiahnuť sa má podľa neho zníženie emisií o 42 percent do roku 2030 v porovnaní s rokom 2005.

Systém sa má rozšíriť

Systém obchodovania sa má zároveň rozšíriť o spaľovanie palív v zariadeniach na spaľovanie komunálneho odpadu s celkovým menovitým tepelným príkonom väčším ako 20 megawattov. Cieľom je posúdiť ich začlenenie do EU ETS od roku 2028.

Novela upravuje aj fungovanie Modernizačného fondu, pôsobnosť orgánov štátnej správy, využitie výnosov získaných z dražieb kvót, spôsob ich použitia a ich poskytovanie prostredníctvom Envirofondu.

MŽP priblížilo, že zmenou legislatívy sa upravujú aj oblasti, na ktoré možno poskytnúť a použiť prostriedky Environmentálneho fondu. Podporené môžu byť projekty v priemysle alebo energetike, v sektore budov alebo dopravy, na zvyšovanie energetickej účinnosti, na inštaláciu nových zariadení a rekonštrukciu alebo modernizáciu existujúcich zariadení, ktoré využívajú ako zdroj energie obnoviteľné zdroje energie, výstavbu a modernizáciu zariadení na uskladňovanie energie a dosahovanie cieľov environmentálnej politiky alebo zabezpečenie plnenia záväzkov SR.

Systém obchodovania s emisnými kvótami je nástrojom na znižovanie emisií skleníkových plynov vo veľkých priemyselných zariadeniach. Prevádzkovatelia môžu dostať časť kvót bezodplatne, zvyšok si musia kúpiť v aukcii alebo na trhu. Každá kvóta predstavuje právo vypustiť jednu tonu ekviva­lentu oxidu uhličitého.

Zákon o vodách vetoval, prekáža mu jedno z ustanovení

Pellegrini vetoval novelu zákona o vodách. Ustanovenie, ktoré sa do vládneho návrhu dostalo v rámci pozmeňovacieho a doplňujúceho návrhu zo spoločnej správy výborov, je podľa prezidenta s vysokou pravdepodobnosťou v rozpore s Ústavou SR.

Prechodné ustanovenie hovorí o cestách druhej a tretej triedy, ktoré sú k 30. septembru tohto roka vo vlastníctve samosprávneho kraja a prechádzajú cez vodné stavby uskutočnené podľa medzinárodnej zmluvy vo vlastníctve štátu a v správe právnickej osoby založenej ministerstvom. Tie mali podľa návrhu prejsť od 30. septembra do vlastníctva štátu a do správy právnickej osoby založenej ministerstvom.

Novela tiež navrhovala, aby boli tepelné čerpadlá typu voda-voda oslobodené od odvádzania platieb a poplatkov za využívanie energetického potenciálu povrchových a podzemných vôd. Cieľom bolo podľa envirorezortu odstránenie legislatívnych bariér pri využívaní systémov tepelných čerpadiel.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy