Jasno
16°
Bratislava
Ľuboslav, Ľuboslava
20.9.2024
Dobrá správa pre motoristov. Benzín a nafta opäť zlacneli
Zdielať na

Dobrá správa pre motoristov. Benzín a nafta opäť zlacneli

BRATISLAVA / Ceny dosiahli niekoľkoročné minimá. Oproti predchádzajúcemu týždňu síce ide len o mierny pokles, no benzín sa kupuje za podobnú cenu ako pred vypuknutím vojny na Ukrajine.

Začiatok septembra priniesol zníženie cien benzínu aj nafty. No ak porovnáme ceny z pred dvoch týždňov ide len o mierny pokles. "V 37. týždni zlacnela motorová nafta oproti predchádzajúcemu týždňu o 2,5 centa a oba druhy benzínov sa predávali lacnejšie v priemere o 4 centy za liter," informovala Jana Kľúčiková z oddelenia komunikácie Štatistického úradu SR. 

Z dlhodobého hľadiska je ale rozdiel väčší. Podľa štatistického úradu sa cena 95-ky a najpredávanejšej motorovej nafty vyrovnali hodnotám z januára 2022. To znamená, že za ne zaplatíme toľko ako pred vypuknutím vojny na Ukrajine. V porovnaní s vlaňajškom sme v septembri zaplatili menej o 14 až 17 %. V praxi to znamená, že ak ste pred rokom tankovali benzín do 50 litrov, dnes vás ten istý nákup vyjde o viac ako 10 eur lacnejšie. "Cenu ropy ovplyvňuje dopyt ponuka a nebol taký dopyt po rope," konštatoval analytik portálu energieprevas.sk Jozef Badida. 

Otázne ale je, dokedy budú vodiči tankovať o niečo lacnejšie. V najbližších dňoch totiž cena ropy môže ešte rásť. "V Líbyi sú nepokoje a je nedostatok ropy, oto všetko tlačilo na to, aby ceny ropy rástli," uzavrel Badida. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy