Jasno
16°
Bratislava
Matúš
21.9.2024
Prelomový objav mladých vedcov: Našli spôsob, ako zbaviť pôdu nebezpečných PCB látok
Zdielať na

Prelomový objav mladých vedcov: Našli spôsob, ako zbaviť pôdu nebezpečných PCB látok

KOŠICE / Dvaja stredoškoláci z Prešova majú na konte prevratný výskum. Podarilo sa im to, na čo neprišli ani veľké vedecké kapacity. Na akademickej pôde Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach predstavili výsledky výskumu likvidácie PCB látok v pôde. Ide o nebezpečné látky, ktoré môžu v tele spôsobiť rôzne ochorenia, vrátane rôznych foriem rakoviny. Mladí vedci objavili baktérie, ktoré nebezpečné PCB látky dokážu zlikvidovať.

"Stále som mal silnú túžbu pracovať na serióznom vedeckom projekte a byť ako taký skutočný vedec," hovorí mladý vedec Alex Kandera.

PCB látky nám tu ostali ako pozostatok z minulosti, s ktorým si spoločnosť nevie poradiť desiatky rokov. V lokalite Strážskeho bola pre rokmi vyhlásená mimoriadna situácia. Platí tam zákaz konzumácie rýb či ulovenej zveri.

O PCB látkach dvaja stredoškoláci dovtedy len počuli. Keď sa na nich pozreli bližšie zistili, že je to skutočná hrozba. Už ich prvé vážne výsledku výskumu zaujali slovenské univerzity.

Úspech nadchod docenta

Úspech chlapcov nadchol aj docenta z košickej univerzity Pavla Jozefa Šafárika. Ten sa stal ich odborným mentorom. Sám pochádza z oblasti, v ktorej sa PCB látky vyskytujú. "Existujú dôkazy, že deti narodené matkám, ktoré boli ovplyvnené PCB, majú nižšie IQ. Zasahuje to do rozvoja rozumových schopností detí, pozornosti, vývoju zubov...," ozrejmil docent Peter Pristaš.

"Keď sa raz PCB dostanú do rastlín, neskôr ich skonzumuje rôzny živočích, ktorého následne skonzumujeme my ľudia. Veľmi ťažko podliehajú rozkladu a teda zostávajú v našom tele veľmi dlho," vysvetlil Kandera.

"Chlapci sa tomu venujú už tri roky a podarilo sa im skĺbiť špičkové pracoviská zo Slovenska. Nikto to neurobil tak komplexne ucelene ako chlapci," povedala učiteľka biológie Miriam Feretová.

"Vytvorili sme metódu, ktorá dokáže zamedziť šíreniu PCB a zároveň ich dokáže aj degradovať," hovorí mladý vedec Jozef Jabczun.

Nebezpečenstvo sa rozšírilo

Väčšina doterajších pokusov bola zameraná na zneškodnenie obsahu sudov. Nebezpečné látky sa však medzičasom uvoľnili aj do okolitej pôdy. A to práve zaujalo mladých vedcov. Podarilo sa im z pôdy izolovať PCB látky a tie sú potom živnou pôdou pre baktérie, ktoré rozkladajú PCB látky s vysokou účinnosťou. Našli ich práve v pôde z oblasti v okolí Strážskeho.

"V záverečnom kroku sme sa zamerali na to, aby sme PCB rozložili na menej škodlivé látky," dodáva Kandera. "Mňa najviac šokovalo, že tam sa ešte stále nejaké poľnohospodárstvo odohráva, keďže samotné PCB sa dostávajú aj do rastlín," hovorí Jabczun.

"To, čo sa chlapcom podarilo, to sa nepodarilo zatiaľ nikomu. Je to riešenie toho vážneho stavu, ktorý tam je. Bolo by fajn dotiahnúť to do konca," dodala Feretová.

Tlačová beseda o prevratnom výskume stredoškolákov:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy