Jasno
22°
Bratislava
Móric
22.9.2024
Nepripútavate si pás v aute? Takto to vníma náš zákon
Zdielať na

Nepripútavate si pás v aute? Takto to vníma náš zákon

BRATISLAVA / Bezpečnostný pás znižuje riziko vážneho zranenia či dokonca smrti. V závislosti od zdroja je to o 50 až 70 %. To je aj dôvod, prečo je zo zákona povinnosť ho mať v aute zapnutý.

​V Belgicku schválili zákon, že pokutu za nepripútanie sa bezpečnostným pásom zaplatia všetci. Dokonca aj tí, ktorí pás majú, no vezú sa v aute s nepripútaným cestujúcim. Každý, kto v aute toleruje takéhoto spolujazdca, zaplatí 100 eur. Za nepripútané dieťa dokonca až 150 eur. Dôvodom má byť to, že nepripútaný pasažier v prípade nehody neohrozuje len seba a môže spôsobiť fatálne poranenie ostatným.

Náš zákon až taký prísny nie je

Každý dospelý zodpovedá v aute sám za seba. Novšie autá nezapnutý bezpečnostný pás hlasno signalizujú no nájdu sa hazardéri, ktorí majú v aute záslepku prípadne jazdia s pásom za chrbtom.

"Za nepoužívanie bezpečnostného pásu hrozí pokuta 50 eur," ozrejmila hovorkyňa Martina Sláviková z Policajného prezídia SR.

Pokutu platí nielen vodič, ale aj všetci nepripútaní spolujazdci, a to v prípade, ak majú v čase spáchania priestupku viac ako 14 rokov. Za mladších sú povinní zaplatiť rodičia, prípadne osoba, ktorá za dieťa v tom čase zodpovedá.

"V prvom polroku tohto roku nepoužilo bezpečnostné pásy takmer 8 900 vodičov, ktorí si vinu priznali a na mieste zaplatili blokovú pokutu," dodala hovorkyňa.

Poisťovňa v prípade, že zranený nebol pripútaný, má právo krátiť mu poistné plnenie. Odškodné tak môže byť až o 30 % nižšie.

Zákon však pozná aj výnimky

Ženy s viditeľným tehotenstvom alebo osoby s lekárskym potvrdením, ktoré kontraindikuje používanie bezpečnostného pásu, ho zapnutý mať nemusia. Výnimku majú aj inštruktori v autoškole, vojaci a policajti počas plnenia služobných povinností.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy