Jasno
24°
Bratislava
Móric
22.9.2024
Kamenický je otvorený úprave konsolidačného balíka. Celková suma sa však meniť nebude
Zdielať na

Kamenický je otvorený úprave konsolidačného balíka. Celková suma sa však meniť nebude

Archívne video Archívna reportáž

Koalícia sa dohodla na konsolidácii za 2,6 až 2,7 miliardy eur

BRATISLAVA / Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) je pripravený na diskusiu o prípadnej úprave konsolidačného balíka v rámci koalície. Ak sa však v nejakej oblasti pridá, inde sa musí ubrať a celková suma balíka musí zostať rovnaká. Zdôraznil to v nedeľnej (22. 9.) diskusnej relácii TA3 V politike.

O knihách možno diskutovať

Diskusia sa môže podľa neho týkať aj avizovaného zvýšenia dane z pridanej hodnoty (DPH) na knihy. "Ja sa nebránim žiadnym úpravám, ktoré budú dohodnuté v koalícii. Ale chcem upozorniť na to, akonáhle by sme niekde poľavili, niekde to musíme zobrať. Ten balík, jeho objem sa nesmie meniť a musí zostať rovnaký," podčiarkol Kamenický. Dôvodom podľa neho je, aby sa Slovensko vyhlo "gréckej ceste".

Koalícia tento týždeň predstavila a vláda už aj schválila balík opatrení v celkovej sume 2,7 miliardy eur. Minister vyzdvihol túto dohodu v rámci vládnej koalície, na ktorej sa podľa neho pracovalo polroka.

Ozdravenie financií sa nedá dosiahnuť za rok

Kamenický tiež zdôraznil, že ozdravenie verejných financií sa nedá dosiahnuť za jeden rok a vláda má jasný plán konsolidácie na viac rokov. Tento rok má deficit dosiahnuť necelých 6 % hrubého domáceho produktu (HDP), do roku 2027 by však mal klesnúť na 3 %, čo by malo pomôcť aj stabilizácii a následnému znižovaniu verejného dlhu.

"Pôvodne sme hovorili o 5 % deficite (na rok 2025). Dnes hovoríme o 4,7 % a možno tam bude ešte nejaký pohyb na úrovni 4,5 až 4,7 %," priblížil minister. Poukázal tiež na diskusie s Európskou komisiou (EK), ktorá má prísnejšie pravidlá a chcela by vidieť zníženie schodku na 4,3 % HDP. "Bohužiaľ, dostali sme sa do stavu, ktorý nám spôsobila predchádzajúca vláda a musíme to napraviť. My sme zodpovední hospodári a budeme to robiť naďalej," avizoval.

Na štátnom rozpočte na rok 2025 sa pracuje

Aktuálne sa podľa neho na ministerstve financií ešte pracuje na návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok, ktorý už zohľadní aj plánovanú konsolidáciu.

Okrem znižovania deficitu sa časť získaných peňazí použije na navýšenie v niektorých oblastiach. "Sú tu vyššie výdavky napríklad na zdravotníctvo, sociálnu oblasť, envirofond, strategické investície. Je toho dosť veľa, ale sú to veci, ktoré musíme urobiť," doplnil Kamenický.

Diskutovať chce aj Danko

Predseda SNS Andrej Danko chce ešte diskutovať o viacerých zmenách v navrhnutom konsolidačnom balíku. Má ísť napríklad o výšku sadzby pri ubytovaní, návštevách kultúrnych a športových podujatí či cenu ročnej diaľničnej známky. "Budem sa biť, ale nie tak, aby padol Robert Fico (Smer-SD), to mi za to nestojí," zdôraznil v nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike.

Konsolidácia je o kompromisoch

"Pre mňa bude priorita, aby aj ubytovania zišli na päť percent. Zajtra mám ešte rokovanie o vstupe na športoviská a kultúrne podujatia, kde by sme tiež chceli zachovať päťpercentnú daň," priblížil Danko. Chce riešiť aj otázku ceny ročnej diaľničnej známky. "Ja chcem, aby sme sa dohodli, že radšej neznižujme desaťdňové a mesačné a zachovajme tú cenu, aká je," uviedol.

Podotkol, že síce nesúhlasí so všetkými opatreniami, konsolidácia je o kompromisoch. "Pre mňa je to vždy menšie zlo vydržať v tejto vláde, ako dovoliť Progresívnemu Slovensku robiť to, čo tu robil Ódor celý rok v štáte," zdôraznil Danko.

Väčšie úsporné opatrenia čaká zo strany rezortov obrany a zdravotníctva. V tejto súvislosti opätovne skritizoval ministerku zdravotníctva Zuzanu Dolinkovú (Hlas-SD). "Jednoducho tu máme nekoncepčnú prácu a treba povedať, že tá najväčšia jama, kde miznú peniaze, je zdravotníctvo," poznamenal. Podotkol, že v ňom narastá boj medzi štátom a súkromným sektorom.

Kritika ministerky Sakovej

Skritizoval aj ministerku hospodárstva Denisu Sakovú (Hlas-SD), ktorá podľa neho nezvládla energopomoc, a ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Erika Tomáša (Hlas-SD), ktorý si podľa neho tvrdohlavo presadil 13. dôchodok a tlačí na zrušenie rodičovského príspevku.

Poslanec Národnej rady SR Tomáš Valášek (Progresívne Slovensko) súhlasí s kritikou ministeriek. "Asi by som neskritizoval šafárenie pani ministerky Dolinkovej krajšie ako koaličný podpredseda parlamentu, takže vlastne ďakujem a pridávam sa k tým argumentom. Možno dodávam, že ak sa nemýlim, máme návrh na odvolanie pani ministerky Dolinkovej stále ešte v parlamente živý, takže je tu šanca s tým aj niečo urobiť," uviedol.

Danko tvrdí, že SNS za návrh nezahlasuje. "My Dolinkovú na základe vášho návrhu nemôžme odvolať, ale verte, že politický tlak tu je. A ja ešte stále očakávam, že nový líder Hlasu-SD sa s tým vysporiada," dodal.

Valášek zároveň poznamenal, že navrhnuté konsolidačné opatrenia navýšia rozpočet rodín v priemere o 1000 eur ročne za dane navyše. Ocenil, že Dankovi sa podarilo presadiť pri rezortoch jeho strany viaceré zľavy. Rozumie tiež, že pri návrhu opatrení išlo o kompromisy v rámci koalície.

Zároveň zdôraznil, že potreba konsolidácie nie je len výsledkom hospodárenia bývalej vlády, ale aj predchádzajúcich. Pripomenul pritom, že súčasťou koalície vtedajších vlád boli najmä súčasné koaličné strany.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy