Jasno
16°
Bratislava
Móric
22.9.2024
Rozpočet únie čelí kritike: Menej pre Erasmus a šetrenie na poľnohospodárstve
Zdielať na

Rozpočet únie čelí kritike: Menej pre Erasmus a šetrenie na poľnohospodárstve

ŠTRASBURG / Mnohí europoslanci sú nahnevaní na predložený návrh budúcoročného rozpočtu Európskej únie. Na najúspešnejší program Erasmus má ísť totiž o milióny eur menej ako doposiaľ, čím utrpia študenti ale aj učitelia. Nespokojnosť vládne aj nad prerozdeľovaním peňazí v poľnohospodárstve, či škrty pre európskeho prokurátora, ktorý má dohliadať nad dodržiavaním pravidiel právneho štátu.

Na poľnohospodárstvo pôjde z budúcoročného rozpočtu opätovne najviac peňazí. “Naši poľnohospodári by mali dostávať presne to isté, čo dostávajú poľnohospodári v západnej časti Európskej únie,” reagovala europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH,EPP). “Pozícia poľnohospodára sa musí zlepšiť a musia sa naozaj nastaviť férové podmienky pre tých, ktorí produkujú naše potraviny,” uviedol europoslanec Michal Wiezik (PS,RE). Lenže toto prianie zostáva opäť iba na papieri. Od nášho vstupu do Únie sa východočlenské krajiny stále nedočkali rovnakých platieb ako farmári na Západe. Pritom sa stále tlačí na ekologickú výrobu. “Nechceme, aby naše jedlo, naše potraviny cestovali cez polovicu sveta, pretože to sú tie skutočné, zbytočné emisie," konštatovala europoslankyňa Katarína Roth Neveďalová (SMER-SD).

Návrh rozpočtu členských krajín tiež hovorí o znížení miliónov eur v oblastiach ako sú Erasmus, ale aj pôsobenie európskeho prokurátora. Mnohí europoslanci ale chcú presný opak. “My potrebujeme viac peňazí aj pre študentov, pre vzdelávanie, je to, samozrejme, investícia do našej budúcnosti a rovnako potrebujeme, aby právny štát v rámci EÚ bol dodržiavaný,” povedala europoslankyňa Lucia Yar (PS,RE).

Debata sa zasekla napríklad pri navrhovaných výdavkoch na zbrojenie. Väčšia podpora Ukrajiny však nakoniec prešla. “Nerozumiem úsiliu niektorých poslaneckých klubov v Európskom parlamente presadzovať ďalšie zbrojárske výdavky,” reagoval europoslanec Branislav Ondruš (HLAS -SD). Zvyšovať sa ale bude takzvaný fond solidarity. Práve z neho môžu čerpať krajiny pri prírodných katastrofách ako boli napríklad nedávne povodne. “Tým, že tieto výkyvy počasia očakávame, že budú stále extrémne, budú lokálnejšie aj povodne, aj rôzne iné prírodné katastrofy v rámci Európskej únie," informovala europoslankyňa Ľubica Karvašová (PS,RE).

Súvisiace články

Najčítanejšie správy