Jasno
24°
Bratislava
Zdenka
23.9.2024
Začiatok školského roka a výber krúžkov: Aké sú aktuálne ceny pre deti?
Zdielať na

Začiatok školského roka a výber krúžkov: Aké sú aktuálne ceny pre deti?

SLOVENSKO / Začiatok školského roka znamená aj hľadanie vhodných krúžkov pre naše deti. A keďže stúpli náklady, niektoré krúžky sú drahšie ako predtým. Ceny sa líšia aj podľa regiónov, či podľa toho, kam dieťa prihlásite. Cenovo najprijateľnejšiu ponuku zvyčajne mali centrá voľného času.

Centrá voľného času

Centrum voľného času Levík sa snaží prilákať aj stredoškolákov. Ponúka aj krúžok 3D tlače, napríklad výrobky z 3D pera. Na otázku, ktoré krúžky sú hneď preč, odpovedala zástupkyňa, Centra voľného času Levík - Elokované pracovisko CVČ Gessayova v Bratislave Beata Dvoranová: "Keramické. Tento rok sa celkom naplnila aj jóga. Keby niekto chcel, tak máme hip-hop."

Iba za prvé tri septembrové týždne sa do centra voľného času v bratislavskej Dúbravke prihlásilo už 500 detí. "Takisto sa tento rok za jeden deň naplnila lezecká stena," povedala pedagogička, Centrum voľného času Klokan v Bratislave Lívia Greková. "Podľa všeobecného záväzného nariadenia máme mesačne osem, deväť alebo desať eur, podľa toho, aký je náročný krúžok," doplnila Dvoranová. "Išlo to hore maximálne o euro," dodala Greková.

Poplatky za krúžky

Centrum voľného času v Prievidzi sa medzi tunajšími školákmi teší obľube aj tento rok. "Centrum voľného času v Prievidzi zažilo na zápise nával. Ako každoročne, čo ma veľmi teší. Detí máme tak šesto-sedemsto. Samozrejme, uzatvárame ich do konca septembra, stále sa môžu prihlasovať," informoval riaditeľ Centra voľného času Prievidza Dárius Štrba. Mesačný poplatok 13 eur sa tento rok nemenil. Deti, ktoré prinesú vzdelávací poukaz, platia 10 eur mesačne. "Máme 46 krúžkov. Ešte sa niektoré kreujú, lebo sú nové. Máme vlastnú mini zoo, kde si deti, ktoré nemôžu mať doma zvieratká, si ich chovajú u nás. Máme vlastné podcastové a televízne štúdio, kde sa deti učia moderovať," dodal Štrba.

Napríklad v Centre voľného času v Snine je aktuálne sedemdesiat krúžkov, ktoré navštevuje vyše 800 detí. "Minulý rok boli poplatky za krúžok dve eurá na mesiac pre žiakov od 5 do 15 rokov a od 15 vyššie boli tri eurá. Tento rok sme o jedno euro zvýšili," povedal riaditeľ Centra voľného času v Snine Juško. Dôvodom je zvýšenie nákladov. Poplatky o čosi zvýšili aj na Základnej umeleckej škole. "V minulom školskom roku bol poplatok v skupinovom vyučovaní 5 eur, tento rok je 7 eur," informoval riaditeľ Základnej Umeleckej Školy v Snine Martin Rusnák.

Kapacita a voľné miesta

O dve eurá zvýšili školné aj v individuálnom vyučovaní. Poplatky na súkromných umeleckých školách sa na krajnom východe pohybujú v podobných sumách. "Zatiaľ som sa nestretol so žiadnou negatívnou reakciou rodičov," dodal Rusnák. "V iných končinách Slovenska sú násobne vyššie poplatky ako v našom centre," doplnil Juško.

Bratislavské základné umelecké školy spadajúce pod magistrát zvýšili pre infláciu školné o desať a pol percenta. Či majú niektoré aj po júnových zápisoch ešte voľné miesta, si treba zavolať. "Výška školného v našich základných umeleckých školách pre deti a mladých študentov do 25 rokov sa pohybuje niekde od 6,60 po približne 27 eur. To už ale hovoríme o individuálnom štúdiu alebo individuálnych hodinách. Zároveň si ale treba uvedomiť, že výber školného tvorí asi len 10 percent z celkového rozpočtu základných umeleckých škôl. Teda aj tie náklady študentov sú zhruba desatinové," povedal hovorca magistrátu hlavného mesta Peter.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy