Jasno
20°
Bratislava
Zdenka
23.9.2024
DPH 23 percent? Cestovný ruch varuje pred katastrofálnymi dôsledkami
Zdielať na

DPH 23 percent? Cestovný ruch varuje pred katastrofálnymi dôsledkami

SLOVENSKO / Hotelieri a zástupcovia cestovného ruchu varujú pred drastickým dopadom, ktorý na ich sektor bude mať avizovaná konsolidácia verejných financií. Zvýšenie DPH z 10 na 23 percent pre ubytovanie, by podľa nich mohlo byť pre mnohé prevádzky likvidačné.

Urbanovič chová ku kritike konsolidačného balíka, ktorý minulý týždeň predstavila vláda, sa pridala aj Zväz cestovného ruchu a rovnako aj hotelieri. Navrhované opatrenie je totiž pre nich úplne a absolútne neprijateľné. Aktuálne majú 10 percentnú DPH a po novom by im vzrástla až na 23 percent.

Toto je podľa viceprezidenta Zväzu cestovného ruchu pre mnohých ľudí, ktorí ponúkajú ubytovacie služby, úplne likvidačné. A ak by to aj zvládli, tak následne by postupne strácali klientelu a samozrejme aj zisky, nakoľko by sa stávali oveľa menej konkurencieschopnými.

Okrem toho pri 23% DPH hrozí aj to, že by prišlo v cestovnom sektore a v pridružených odvetviach až 15 tisíc ľudí o prácu

Zväz cestovného ruchu a rovnako aj hotelieri preto vyzývajú ministra financií Ladislava Kamenického, aby urýchlene upustil od tohto opatrenia v rámci konsolidačného balíka a zrušil skokové navýšenie DPH za ubytovacie služby preto, lebo by to malo odstupom času na cestovný ruch až fatálny dopad.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy