Oblačno
17°
Bratislava
Zdenka
23.9.2024
Cesta do "odrezanej" obce je opäť prejazdná. Mimoriadny stav však naďalej pretrváva
Zdielať na

Cesta do "odrezanej" obce je opäť prejazdná. Mimoriadny stav však naďalej pretrváva

NOVÉ ZÁMKY / Prudko klesajúci Dunaj potešil aj obyvateľov Chľaby pri Štúrove. Jediná prístupová cesta tretej triedy, ktorá bola štyri dni zaliata dunajskou vodou, je opäť prejazdná. Mimoriadny stav v obci ešte nezrušili, pretože sa boria s problémom podmočených stromov, ktoré ohrozujú vozovku. Ale deti sa už môžu tešiť, alebo možno aj netešiť do školy.

Klesajúci Dunaj

​Cestu medzi Kamenicou nad Hronom a Chľabou zaplavilo miestami až 60 centimetrov dunajskej vody. Klesajúci Dunaj sa stiahol a po vyčistení cesty a odstránení hradenia zo železničného podchodu, ju opäť sprejazdnili. "Čiastočne sme otvorení. V podstate tá najpodstatnejšia vetva od susednej dediny, kde bol uzatvorený železničný podchod, je sprejazdennený," povedal starosta obce Chľaba Gregor Izrael. Nový most na hraničnom priechode je zatvorený, aj keď prístupová cesta z maďarskej strany už nie je zaplavená vodou z Ipľa. "Predpokladám, že oni majú svoj dôvod, prečo tam ešte nezačali s nejakými odpratávacími prácami," pokračoval Izrael.

Improvizovaná hrádza

V samotnej dedine mali počas uplynulých dní vzrušenia viac než dosť. Okrem dvoch prevozov pacientov k záchranárom cez zaliatu cestu, so strachom sledovali dvíhajúci sa Dunaj pri improvizovanej hrádzi. Tú urobili pred povodňou na pokyn vodohospodárov. "Som si vydýchol vtedy, keď začala prudko klesať, tá hrádza značne začala presakovať bolo tam väčšie riziko," doplnil starosta. "Mne tečie pod záhradou Ipeľ. Takže som ho mala takmer v záhrade, ale tak už sme to skúsili niekoľkokrát. Žiaci už idú do školy, asi veľmi veselí nebudú, tak je to predsa len lepšie," opísala obyvateľka.

Vrecia piesku

Miestni dobrovoľní hasiči spoločne s obyvateľmi naložili viac ako 800 vriec pieskom. Teraz ich musia vysýpať, a sušia ich aj na miestnom futbalovom ihrisku. "To sú vrecia z 2013. čo sme si ušetrili pri bývalých záplavách. Teraz sa zišli ako veľká pomoc. Odkladáme na najbližšie záplavy, ešte máme dva-tri dni roboty, aby sme sprejazdnili ďalšiu cestu k ďalším obyvateľom, aby nemuseli chodiť dookola pešo, cez železnicu," informoval veliteľ obecných dobrovoľných hasičov Tibor Kodznovszký. "My sme dobrá súdržná obec, keď bolo treba. Bez problémov, bez šomrania, okamžite prišli a pomáhali," dodal Izrael.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy