Oblačno
18°
Bratislava
Ľuboš, Ľubor
24.9.2024
Odborový zväz školstva odmieta podpísať kolektívnu zmluvu vyššieho stupňa
Zdielať na

Odborový zväz školstva odmieta podpísať kolektívnu zmluvu vyššieho stupňa

BRATISLAVA / Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku nepodpíše kolektívnu zmluvu vyššieho stupňa na roky 2025 a 2026. Následkom toho nemusí byť zaručený sociálny zmier. Vytvoria sa tak predpoklady na ďalšie rokovania a prípadne aj nátlakové aktivity. TASR o tom informoval predseda zväzu Pavel Ondek.

Ondek zvolal po štvrtom kole kolektívneho vyjednávania, ktoré sa uskutočnilo 17. septembra, mimoriadne rokovanie Rady zväzu. Rada prerokovala Kolektívnu zmluvu vyššieho stupňa na roky 2025 a 2026. "Ocenila úsilie vyjednávačov za Konfederáciu odborových zväzov Slovenskej republiky a dosiahnuté benefity, ako priaznivejšiu úpravu dĺžky pracovného času, vyššiu výmeru dovolenky oproti Zákonníku práce, odchodné a odstupné zvýšené o jeden funkčný plat nad rozsah zákona, príspevok na doplnkové dôchodkové sporenie, či dva dni na zotavenie, tzv. sick days," priblížil Ondek.

Dohodnutú jednorazovú odmenu v sume 800 eur v roku 2025 a navýšenie tarifných platov od 1. januára 2026 o päť percent považuje zväz za nedostatočné. Ondek tvrdí, že nenapĺňajú dlhodobé požiadavky Odborového zväzu školstva v oblasti odmeňovania ani záväzok vlády z jej programového vyhlásenia. Zároveň upozorňuje, že valorizácia tarifných platov o päť percent za tri roky (2024 - 2026) je neprijateľne nízka. "Spôsobí pokles reálnych platov zamestnancov školstva z dôvodu inflácie a nezaručí zvyšovanie ich životnej úrovne ani zvýšenie atraktívnosti jednotlivých profesií pôsobiacich v školstve," poznamenal Ondek.

Situácia je podľa neho dlhodobo neúnosná aj pri nepedagogických zamestnancoch, ktorých tarifná tabuľka začína nízko pod úrovňou minimálnej mzdy. V najbližších rokoch hrozí jej ďalší prepad pod túto úroveň. Riaditelia tak musia týmto zamestnancom doplácať zo zdrojov, ktoré používajú na odmeny či osobné príplatky. "Zároveň tým dochádza k vyrovnávaniu platových rozdielov medzi jednotlivými tarifnými triedami a platovými stupňami bez ohľadu na dĺžku praxe a rozdielne požiadavky na kvalifikáciu. Túto dlhodobo zanedbávanú problematiku však ani táto vláda nerieši," skonštatoval predseda zväzu. Zväz si podľa Ondeka uvedomuje potrebu konsolidácie verejných financií. Zdôrazňuje však, že výchova a vzdelávanie majú byť vnímané ako investícia do budúcej prosperity celej spoločnosti a pri prerozdeľovaní zdrojov štátu musia byť považované za prioritu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy