Skoro jasno
16°
Bratislava
Ľuboš, Ľubor
24.9.2024
Malé kníhkupectvá v problémoch: Negatívny vplyv pri zvýšení DPH
Zdielať na

Malé kníhkupectvá v problémoch: Negatívny vplyv pri zvýšení DPH

Archívna reportáž

Zvýšenie DPH kníh z 10 % na 23 %

BRATISLAVA / Bez čitateliek a čitateľov nebudú v spoločnosti dobre žiť ani tí, ktorí knihy nečítajú. Upozornili na to malé nezávislé kníhkupectvá, ktoré sa v otvorenom liste obracajú na poslancov Národnej rady SR, aby pri svojom rozhodnutí o konsolidačných opatreniach zvážili dosah zvýšenia DPH na knihy.

Likvidačné dôsledky zvýšenia dane

"Znepokojení vládnym návrhom o výraznom zvýšení DPH na knihy ešte pred vaším hlasovaním v Národnej rade cítime potrebu verejne artikulovať dva dôležité argumenty proti takémuto kroku," píšu zástupcovia malých kníhkupectiev. Upozorňujú na to, že pri neustále zvýšených nákladoch môže byť zvýšená DPH pre malé kníhkupectvá likvidačná. Rovnako konštatujú, že schválením návrhu sa zredukuje celkový predaj kníh, čo negatívne ovplyvní všetkých ľudí na Slovensku.

Strach o vývin spoločnosti

"Ovplyvní to nielen tých, ktorí sa na tvorbe kníh podieľajú, nielen tisícky knižníc a stovky kníhkupcov. Ovplyvní to všetkých, lebo čítanie kníh je kľúčové pri budovaní kultúrnej, slobodnej a sebavedomej spoločnosti," vyhlásili. "Bez čitateliek a čitateľov nebudú v takej spoločnosti dobre žiť ani tí, ktorí knihy nečítajú," napísali v liste poslancom.

Prípadná možnosť zmien

Súčasťou konsolidácie verejných financií má byť aj zvýšenie základnej sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH) na 23 percent, pričom toto zvýšenie sa má týkať aj kníh. Sadzba DPH na učebnice má, naopak, klesnúť z desiatich na päť percent. Návrh konsolidačného balíčka schválila minulú stredu (18. 9.) vláda. Predseda vlád,y SR Robert Fico (Smer-SD), po utorkovom stretnutí s lídrami opozičných strán na tému konsolidácie pripustil ešte možné menšie zásahy do schváleného návrhu i to, že by sa úprava mohla týkať práve kníh.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy