Oblačno
14°
Bratislava
Ľuboš, Ľubor
24.9.2024
Hrozí kolaps v nemocniciach? Sestry chcú odmietnuť nadčasy kvôli nízkym platom
Zdielať na

Hrozí kolaps v nemocniciach? Sestry chcú odmietnuť nadčasy kvôli nízkym platom

SLOVENSKO / Šetrenie, ktoré pripravila vláda Roberta Fica sa dotkne nielen lekárov, ale aj zdravotných sestier. Od budúceho roka si prilepšia v priemere o 68 eur, no je to menej ako očakávali. Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek je preto odhodlané odmietnuť prácu nadčas.

"Vo veku nad 60 rokov je až 2740 sestier a tie môžu odísť do starobného dôchodku už zajtra," uviedla predsedníčka odborového združenia zdravotných sestier Monika Kavecká. V budúcom roku malo ísť o takmer 10 percentné navýšenie ich platov, a to pre rast priemernej mzdy. No pre šetrenie navrhuje súčasná vláda len 3 percentný nárast.

"Keď si to spojíme s infláciou ktorá sa očakáva budúci rok nad 5 percent tak reálne dôjde k zníženiu platov," osvetlila zdravotná analytička Jana Ježíková. Zdravotné sestry upozorňujú na to, že ak prejde konsolidačný balík v tejto podobe stovky z nich môžu odmietnuť nadčasy. Lekári či zdravotné sestry nad 50 rokov totiž nemajú zákonnú povinnosť robiť nad rámec.

"Vo veku nad 50 rokov je okolo 40 percent všetkých sestier. Takže v prípade, že by vypovedali nadčasy, tak by to pre nemocnice mohol byť veľký problém," pokračovala analytička Ježíková.

Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek preto vyzvalo vládu, aby od zmien upustila

Ako bude situáciu riešiť ministerstvo zdravotníctva sme sa pýtali aj priamo na rezorte. "Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková predloží na najbližšie rokovanie Vlády SR komplexný analytický materiál s riešeniami a východiskami na zastabilizovanie situácie vo forme ozdravných opatrení, a to v kontexte s avizovanými konsolidačnými opatreniami ako aj plnením Programového vyhlásenia vlády," tak znelo stanovisko hovorcu MZ SR Andreja Wallnera.

Paradoxom však je, že mnohé zdravotné sestry podpísali v minulosti takzvané stabilizačné príspevky, ktoré ich mali udržať v nemocniciach. Teraz im však vláda oznámila, že v najbližších mesiacoch nedostanú taký plat s akým rátali.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy