Jasno
22°
Bratislava
Vladislav
25.9.2024
Novela trestného zákona mení hru: Exstarostke obvinenej zo sprenevery hrozí miernejší trest
Zdielať na

Novela trestného zákona mení hru: Exstarostke obvinenej zo sprenevery hrozí miernejší trest

LUKAČOVCE/HUMENNÉ / Novela trestného zákona výrazne mieša karty aj v prípade starostky, ktorú polícia viní zo sprenevery obecných 300-tisíc eur. Proces pokračoval 24. septembra na Okresnom súde v Humennom. Podľa obžaloby si peniaze posielala na osobné účty. Exstarostke pôvodne hrozil až 15-ročný trest, po novele to už však neplatí.

Žena sa mala skutku dopustiť vo výkone verejnej funkcie. Obci Lukačovce v Humenskom okrese šéfovala 16 rokov. Obvinili ju v čase, keď už na starostovskej stoličke nesedela.

Podľa prokurátora z účtu obce ako starostka uhrádzala rôzne svoje náklady či pôžičky a peniaze posielala aj na účty svojich príbuzných. "Obvinená žena mala v období rokov 2004 až 2014 spreneveriť finančnú čiastku vo výške 300 000 eur, " informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Jana Ligdayová.

Ona ale hovorí o svojej nevine a tvrdí, že konala v prospech obce. Vraj len chcela ušetriť, aby dokázala pre dedinu vybudovať viac.

"Často to pri stavbách funguje tak, že sa dá zabezpečiť materiál za lacnejšie, ale nie oficiálnou cestou. Vyplatila som to zo svojich prostriedkov, na čo som si potom zabezpečila faktúru, " obhajovala svoje konanie obžalovaná exstarostka. 

Obžaloba bola na súd podaná ešte v roku 2018. Stanovených bolo 20 termínov hlavných pojednávaní a vypovedalo 18 svedkov. Opakovane došlo aj k zmene zákonného sudcu. Napríklad z dôvodu zániku funkcie sudcu, potom po pridelení veci inému senátu odchodom sudkyne na materskú dovolenku, následnej pridelením novej sudkyni a napokon vrátenie naspäť pôvodnej sudkyni po príchode z materskej dovolenky. Po zmene prísediacej bolo dnešné pojednávanie odročené na november.

"V prípade preukázania viny hrozí obvinenej žene trest odňatia slobody na 10 až 15 rokov, " znova sa vyjadrila Jana Ligdayová. 

Podľa odborníka aj toto je jeden z prípadov, ktoré ovplyvní novela trestného zákona."Tým, že nastala novela trestného zákona, ktorou sa zmenila výška škody, tak v prípade 300 000 € páchateľovi hrozí nižší trest za spreneveru a je samozrejme možné, že takýto páchateľ skončí s podmienkou, " hovorí advokát Milan Ficek.

Senát však bude skúmať ešte jeden rozmer

"Súčasťou preskúmania veci senátom s následkom rozhodnutia bude i okolnosť možnosti zániku trestnosti v súvislosti s účinnosťou novely trestných kódexov," uzrejmila stanovisko hovorkyňa súdov v Prešovskom kraji Ivana Petrufová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy