Jasno
22°
Bratislava
Vladislav
25.9.2024
Danko vykázal Plavákovú kvôli nálepkám na počítači. Rokovať bude grémium
Zdielať na

Danko vykázal Plavákovú kvôli nálepkám na počítači. Rokovať bude grémium

BRATISLAVA / Podpredsedovi Národnej rady Slovenskej republiky Andrejovi Dankovi (SNS) počas stredajšieho rokovania prekážalo, že poslankyňa Lucia Plaváková (PS) používa v rokovacej sále počítač s nálepkami. Ide podľa neho o reklamu, čo je v rozpore s rokovacím poriadkom Národnej rady Slovenskej republiky. Najprv žiadal poslankyňu, aby si nálepky počas dňa dala z počítača dole. Napokon sa po slovnej prestrelke rozhodol poslankyňu vykázať zo sály. Plaváková argumentovala, že rokovací poriadok neporušuje.

"Sú tam dúhy, LGBTI témy, sú tam nálepky, ktoré propagujú firmy," skonštatoval Danko a požiadal Plavákovú, aby si dala nálepky dole, pokračovala bez počítača, alebo ich prekryla. Napokon ju vykázal zo sály. Vykázanie z rokovacej sály sa považuje za neospravedlnenú neúčasť na rokovacom dni. Podľa rokovacieho poriadku Národnej rady Slovenskej republiky je do pléna zakázané nosiť materiály propagujúce "politickú stranu alebo politické hnutie alebo šíriace reklamu".

Následne požiadal Danko podpredsedu Národnej rady Slovenskej republiky Petra Žigu (Hlas-SD), ktorý je poverený vedením parlamentu, aby zvolal poslanecké grémium. Diskutovať má o problematike nálepiek na počítačoch. Žiga zvolal poslanecké grémium na 10.45 h.

Vyjadrenie poslankyne Národnej rady Slovenskej republiky Lucie Plavákovej:

​Hlas podporou námietky Plavákovej o vykázaní porušil koaličnú zmluvu

Koaličný Hlas-SD porušil koaličnú zmluvu tým, že poslanci tejto strany podporili námietku opozičnej poslankyne Lucie Plavákovej (PS) k jej vykázaniu z rokovacej sály Národnej rady Slovenskej republiky. Tvrdí to šéf SNS a podpredseda Národnej rady Slovenskej republiky Andrej Danko. Žiada o téme hovoriť na koaličnej rade. Stojí si za rozhodnutím vykázať poslankyňu za nálepky na jej počítači, ktoré považuje za reklamu.

"Boli ste svedkom prvého politického podrazu Hlasu, pretože koaličná zmluva jasne hovorí, že poslanci Hlasu nemohli hlasovať za opozičný návrh. Došlo k hrubému porušeniu koaličnej zmluvy," povedal Danko novinárom. Pripomenul, že Hlas-SD sa často odvoláva na koaličnú dohodu. "Je to prvé hlasovanie, keď Hlas priamo zabezpečil víťazstvo PS," vyhlásil šéf SNS.

​Danko zdôraznil, že Plavákovú už v minulosti upozornil, že nebude akceptovať, aby pri rečníckom pulte používala počítač s rôznymi nálepkami. "Poslanec nemôže žiadnu tému propagovať vizuálnymi prostriedkami," ozrejmil. Argumentuje, že vždy bol zástanca dodržiavania rokovacieho poriadku. Podpredseda parlamentu riešil podobný problém v utorok 24. septembra, keď boli v pléne členovia poslaneckého klubu Slovensko, Za ľudí, KÚ v tričkách, ktoré podľa Danka propagovali hnutie. Poslanci si napokon na tričká obliekli saká, čo Danko ocenil.

Danko po slovnej prestrelke v stredu dopoludnia vykázal Plavákovú z rokovacej sály. Odvolával sa na rokovací poriadok, podľa ktorého je do pléna zakázané nosiť materiály propagujúce "politickú stranu alebo politické hnutie alebo šíriace reklamu". Prekážalo mu, že má na počítači nálepky propagujúce LGBTI hnutie. Plaváková podala námietku, ktorej poslanci v hlasovaní vyhoveli.

Podpredseda parlamentu poverený jeho riadením Peter Žiga (Hlas-SD) po rokovaní poslaneckého grémia oznámil, že situáciou sa bude zaoberať ústavnoprávny výbor. Považuje za potrebné riešiť úpravu rokovacieho poriadku, aby bol jasný jeho výklad. "Zároveň je to ďalší dôvod, aby sme sa zišli ako pracovná skupina a nedoriešené otázky z aplikačnej praxe doriešili precizovaním rokovacieho poriadku," povedal.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy