Skoro jasno
15°
Bratislava
Vladislav
25.9.2024
Podľa podnikateľov je spôsob návrhu konsolidácie v rozpore s princípmi právneho štátu
Zdielať na

Podľa podnikateľov je spôsob návrhu konsolidácie v rozpore s princípmi právneho štátu

BRATISLAVA / Podnikateľská komunita zamestnávateľských a podnikateľských asociácií a obchodných komôr združená v Iniciatíve za právny štát tvrdí, že spôsob predstavenia konsolidačných opatrení je v rozpore s princípmi právneho štátu. Je potrebné zvýšenie transparentnosti, spolupráce medzi všetkými sektormi hospodárstva a dostatočný čas na pripomienkový proces, upozornili predstavitelia Iniciatívy za právny štát.

Konsolidácia verejných financií je potrebná

"Hoci zástupcovia súčasnej vládnej koalície na predvolebných diskusiách so zástupcami podnikateľského sektora združenými v Iniciatíve za právny štát deklarovali pozitívnu zmenu v podobe transparentného a predvídateľného legislatívneho procesu, sme nútení upozorniť na to, že tieto prísľuby sa neplnia. Tento prístup vedie k právnej neistote a znižuje dôveru podnikateľského sektora, čo negatívne ovplyvňuje investičné prostredie na Slovensku," priblížili zástupcovia podnikateľov. Tí zároveň chápu, že konsolidácia verejných financií na Slovensku je v súčasnosti potrebná.

Dlhodobé oslabenie domácej ekonomiky

Takto prijaté opatrenia by mali byť v rozpore s odporúčaniami Európskej únie a taktiež so záväzkami súčasnej vlády, ktoré vyplývajú z Národného programu reforiem Slovenskej republiky schválenom v apríli. Ak sa nezmení súčasný prístup, mohlo by dôjsť k dlhodobému oslabeniu domácej ekonomiky a strate konkurencieschopnosti v rámci Európskej únie, doplnili podnikatelia. Iniciatíva za právny štát preto vyzýva vládu Slovenskej republiky, aby otvorila širšiu diskusiu o zvyšovaní príjmov štátu ale najmä o znižovaní jeho výdavkov, ktoré sú kľúčové pre dlhodobú udržateľnosť verejných financií.

Rast inflácie

"Konsolidačný balíček je ďalším z príkladov nadužívania skráteného legislatívneho konania. Čo však bohužiaľ vidíme, že aj tento problém sa dostáva na novú úroveň, pretože ešte sa nám nestalo v minulosti, že by nová daň, ktorá zasiahne celý podnikateľský sektor, teda niekoľko sto tisíc subjektov, bola schvaľovaná bez diskusie, bez dôsledných analýz dosahov. Zároveň treba podotknúť, že ide o daň, ktorá bude unikátom v eurozóne," doplnil prezident Združenia podnikateľov Slovenska Ján Solík. Ten zároveň upozornil na rast inflácie, ktorý vplyvom predstavených konsolidačných opatrení nastane.

Podnikateľské združenia, zamestnávateľské asociácie a obchodné komory

Súčasťou Iniciatívy za právny štát sú podnikateľské združenia, zamestnávateľské asociácie a obchodné komory, pričom ich cieľom je posilňovať právny štát na Slovensku. Stanovisko týkajúce sa konsolidačných opatrení podporuje Americká obchodná komora v Slovenskej republike, Britská obchodná komora v Slovenskej republike, Business Leaders Forum, Francúzsko-slovenská obchodná komora, Holandská obchodná komora v Slovenskej republike, Podnikateľská aliancia Slovenska, Republiková únia zamestnávateľov, Slovak Compliance Circle, Slovca, Slovenská asociácia finančníkov, Slovensko-nemecká obchodná a priemyselná komora, Slovensko-rakúska obchodná komora, Švédska obchodná komora v Slovenskej republike a Združenie podnikateľov Slovenska.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy